Binnenkijken: de werkplek van Wim-Lex op het Noordeinde in Den Haag
Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het werkpaleis van onze koning.
De een werkt in een kantoor op de Zuidas, de ander in een wolkenkrabber langs de snelweg en weer een ander gewoon vanuit huis. Koning Willem-Alexander moet natuurlijk ook wel eens werken, en dat doet hij vanuit zijn werkpaleis op het Noordeinde in Den Haag. Hier ontvangt hij buitenlandse gasten of ambassadeurs, bezoeken politici hem tijdens kabinetsformaties, vergadert hij met zijn adviseurs, tijdens Prinsjesdag vertrekt hij vanaf hier naar de Ridderzaal en houdt hij daarna de fameuze balkonscène. Maar het is zomervakantie, de koning viert vakantie en daarom wordt Paleis Noordeinde enkele zaterdagen opengesteld voor publiek. En dat is vrij uniek. De laatste keer dat het gewone volk het paleis mocht betreden, was in 2004 toen prins Bernard er lag opgebaard. Onze koning vindt het belangrijk dat wij Nederlanders dit belangrijke erfgoed mogen zien. Zijn moeder heeft dat overigens altijd vermeden.
Blote engeltjes
Een deel van het paleis is vrij te bezoeken. De Puttizaal bijvoorbeeld, dat is de ruimte waar de koning elke maandagochtend overlegt met zijn adviseurs. Plannen worden doorgenomen en de agenda wordt besproken. Máxima is hier ook bij aanwezig, zij en haar man zitten aan het midden van de tafel. Op tafel staan koffie, koekjes (eentje volgens Máxima) en water. Opvallend is het rode behang met blote engeltjes (putti), daar heeft de zaal haar naam aan te danken.
Paardrijles
Ook de Balkonzaal is opengesteld. Deze zaal kent u waarschijnlijk wel van de buitenkant. De koninklijke familie staat hier naar ons te zwaaien op Prinsjesdag. Verder kunt u de Grote Balzaal, de Kleine Balzaal en de Indische Zaal (de zaal is een geschenk van de Indische bevolking bij het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901) bekijken. Bovendien zijn de Koninklijke Stallen open voor publiek. Daar staan de paarden, de voertuigen van de Koninklijke familie en de manege waar de prinsesjes paardrijles krijgen. De Glazen Koets is ook te zien, die wordt ingezet tijdens Prinsjesdag 2016 omdat de Gouden Koets wordt gerestaureerd.
Vorsten en stadhouders
Paleis Noordeinde dateert uit de zestiende eeuw. In 1512 is een zekere Willem Goudt eigenaar van de terreinen, waar hij in 1533 een groot huis op laat bouwen. Vanaf 1591 wordt het verhuurd aan Louise de Coligny, de laatste vrouw van Willem van Oranje. Vervolgens woonden er stadhouders en vorsten. In 1880 wordt Koningin Wilhelmina er geboren. Ze blijft er wonen met haar moeder Emma en later haar man prins Hendrik. In 1909 ziet hun dochter Juliana hier het levenslicht. Na de Tweede Wereldoorlog keert Wilhelmina niet terug naar Den Haag, maar besluit ze te gaan wonen in Paleis Het Loo. Ook Koningin Juliana wilde niet in het Haagse paleis wonen – zij gaf de voorkeur aan het wat rustiger gelegen Paleis Soestdijk in Baarn. Koningin Beatrix maakte tijdens haar troonsbestijging bekend dat Paleis Noordeinde haar werkplek werd. Vanaf 1984 doet het paleis dienst als werkpaleis van de vorst. Wat gaat prinses Amalia met het paleis doen?
Uitverkocht
Het paleis is de komende drie zaterdagen nog geopend voor publiek. Kaartjes kopen voor de openstelling gaat niet meer, alle 20.000 kaarten waren binnen een dag uitverkocht. Maar niet getreurd: via Google Streetview kunt u ook het paleis van binnen bekijken. Na de zomer wordt besloten of Paleis Noordeinde vaker wordt opgesteld voor het publiek.