Spring naar de content

Syria Direct vertelt wat niet gehoord mag worden

In een kleine ruimte in de Jordaanse hoofdstad Amman werkt een groep van vierentwintig Syrische journalisten en vrijwilligers aan een uniek perspectief van het slepende conflict in hun thuisland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

De medewerkers van de nieuwssite Syria Direct doen hun werk vanuit buurland Jordanië uit angst voor de gevaren van oorlog en het verbod op verslaggeving in Syrië. Velen zijn gevluchte Syrische journalisten. Om dat probleem te omzeilen, hebben ze constant contact met hun landgenoten ter plaatse en andere bronnen. Maar ze willen meer dan dat. Syria Direct wil het conflict en de strijdende partijen beïnvloeden. Dat proberen ze naar eigen zeggen te doen zonder frames. Zo schrijft Syria Direct sinds 2013 over malversaties van zowel het leger van president Bashar Al-Assad als die zijn tegenstanders.

Missie met steun
Dat is een oprechte missie, maar de nieuwssite wordt wel gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit een pot van negen miljoen dollar die gereserveerd is voor media in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zou Syria Direct bijna vier ton hebben ontvangen. Nu is het de vraag of deze steun een fijn startbonus was of een prikkel tot agendasetting vanuit de VS? Het eerste, vindt Orion Wilcox, directeur van de nieuwsdienst. “We proberen het verhaal van de normale Syriër in kaart te brengen en de effecten van de oorlog op hun dagelijkse bestaan,” vertelt hij tegen persbureau APDaarnaast is Syria Direct een nonprofitorganisatie.

Evenwichtig
Een blik op de website van Syria Direct bevestigt de opmerkingen van Wilcox. Zo vallen er kritische woorden richting de Verenigde Naties in een interview met een vrouw uit de belegerde stad Madaya. Ze kreeg een miskraam nadat de VN besloot de voedseltransporten te stoppen. In een recenter bericht over de laatste ontwikkelingen over de strijd om Aleppo worden alle strijdende partijen aan het woord gelaten. Zelfs het staatsgesteunde persbureau Sana komt voorbij. Hoor en wederhoor in een oorlogssituatie.

Syria Direct is geen propagandamachine, maar de vraagtekens bij de financiering zijn in een langdurige oorlog legitiem. Media en propaganda zijn in iedere oorlog van groot belang. Syria Direct wil net die ene andere menselijke ontwikkeling te brengen en dat valt alleen maar toe te juichen.