Spring naar de content

We belasten het klimaat al langer dan gedacht

De gevolgen van de klimaatverandering die veroorzaakt is door de mens, zijn vooral de laatste decennia zichtbaar te merken. Echter lijkt het er uit nieuw onderzoek op dat onze invloed op het klimaat verder teruggaat dan voorheen gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Er werd veelal aangenomen dat de invloed van broeikasgassen op het klimaat de afgelopen zestig jaar volledig toegeschreven kon worden op de mensheid en haar activiteiten. Maar uit onderzoek in de jaarringen van oude bomen, koraal en ijsboringen, blijkt dat er zo’n beetje sinds het begin van de industriële revolutie – zo rond 1830 – al sprake was van temperatuursverschillen en verhoogde concentraties aan broeikasgassen.

De onderzoeksresultaten, uitgevoerd door wetenschappers uit Australië, de Verenigde Staten, Europa en Azië werden gepubliceerd in het wetenschapsblad NatureHoewel de veranderingen sinds de eerste helft van de negentiende eeuw slechts leidden tot minieme verschillen in temperatuur, is het volgens de wetenschappers dermate schrikbarender dat we de afgelopen zes decennia zulke significante stijgingen kregen.

Veel van de data die gebruikt wordt komt voort uit de temperatuurmetingen van verschillende landen die zo’n beetje vanaf 1880 plaatsvonden en bijgehouden werden in statistieken. Het gebruik van de jaarringen van de bomen, in combinatie met het vergelijken van koraal en de kernen uit ijsboringen biedt volgens de wetenschappers een ‘compleet beeld’ van de klimaatverandering verdeeld over bijna twee eeuwen.

Onderwerpen