Spring naar de content

Cai Guo-Qiang: de kunstenaar die schildert met explosies

We kennen in Nederland de pindakaasvloer van Wim T. Schippers. Het kan gekker. We stellen u Cai Guo-Qiang voor, een Chinese kunstenaar die tovert met buskruit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De schijnwerpers zullen komende herfst tijdens de elfde Asian Contemporary Art Week vol verwachting op Cai Guo-Qiang schijnen. Wat zal hij nu weer presenteren? De Chinese kunstenaar staat namelijk bekend om zijn lichtelijk explosieve werken. Niet dat hij ze zelf als een heetgebakerde man sloopt. Nee, hij gebruikt op een eigenzinnige wijze buskruit en explosieven om een doek te vullen.

Zijn werk is naar eigen zeggen gebaseerd op Oosterse filosofie en eigentijdse sociale zaken. Hij is ook de enige kunstenaar die het lukte om 1 miljard mensen tegelijkertijd naar een kunstwerk te laten kijken. U leest het goed: 1 miljard. De 58-jarige Cai Guo-Qiang verzorgde met een vuurwerkkunstwerk het slotstuk tijdens zowel de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen van Peking in 2008. De beelden van de vuurwerkshow zijn echt nog de moeite waard om terug te kijken.

Boekverbranding
Guo-Qiang verzorgt zijn explosieve feestjes met een reden. “Ik groeide op in Quanzhou, dicht bij Taiwan,” vertelt hij in een interview met Smithsonian. Hij kon tijdens de oorlog tussen China en het eilandstaatje de artilleriebatterijen ten strijde horen trekken. Ook is zijn kunst gebaseerd op een boekverbrandingen tijdens de Culturele Revolutie van Mao Zedong in de jaren zestig. Boeken waren verboden, maar Cai’s vader hield in het geheim een privébibliotheek. Toen intellectuelen werden gevangengezet of vermoord, verbrandde zijn vader zijn hele collectie.

Voor elke nieuwe expositie deelt Guo-Qiang samen met zijn assistenten een gigantisch wit canvas in met Oosterse taferelen. Met behulp van explosies van Chinees vuurwerk vult het doek zich razendsnel en vormt zich een Oosters schouwspel of landschap. De explosiekunst van Guo-Qiang is uniek en intrigerend. Hoe vaak hoort u van een kunstenaar die schildert met explosieven?

Onderwerpen