Spring naar de content

Waarom de zaak van Ebru Umar nog jaren en jaren kan duren

De eerste rechtszaak tegen columnist Ebru Umar (46) vindt dinsdag plaats in de rechtbank in Turkije. Umar moet zich verantwoorden voor uitspraken over de Turkse president Erdogan. Zelf is de columnist niet aanwezig bij de zitting en zal zij de naar haar verwachte tien minuten durende zaak telefonisch volgen. Via Twitter liet ze dinsdagochtend weten: “Dit is de dag. Succes advocaten. Sterkte ouders. één ding: die NSB Turken gaan NIET de rest van m’n leven definiëren.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

De eerste rechtszaak tegen Umar staat maandag rond 13.00 uur (Nederlandse tijd) gepland. “Maar ik heb een Turk nog nooit betrapt op klokkijken,” zo zegt ze in radioprogramma Giel. “De verwachting is dat het wel een uur of drie kan worden.’’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Overigens verwacht Umar dat de zitting niet lang zal duren. Ze schat op tien minuten, misschien de bekendmaking van een strafeis en het doorschuiven van de zitting naar een nieuwe datum. “Ik zou willen dat er en uitspraak was,” zegt Umar. “Want dan weten waar we aan toe zijn. Nu worden we weer aan het lijntje gehouden en kan het nog jaren en jaren duren.”

Er liggen momenteel tien klachten tegen de Metro-columnist vanwege diverse Tweets en uitspraken in een interview met de Telegraaf. Zes of zeven klachten worden daadwerkelijke behandeld, zo vertelde ze aan RTL Nieuws: “Het is frappant dat het juist mensen in Nederland zijn die geklaagd hebben. Ik ga die mensen ook weer aanklagen, want ik vind dit echt niet kunnen.”

Voorbij is de kwestie in ieder geval nog niet, want de volgende rechtszaak tegen Umar staat gepland voor 22 september en gaat over een Tweet uit 2011: “Mohammed is een homo, succes gegarandeerd.” Ook liet ze maandag aan nu.nl weten dat er een derde rechtszaak komt die waarschijnlijk gaat over een Tweet van 23 april waarin zij ‘#fuckererdogan’ Twittert.

Onderwerpen