Spring naar de content

Google, de toevallige en onnavolgbare dichter

Tik een term in het zoekveld van uw zoekmachine en u krijgt de nodige zoeksuggesties voorgeschoteld. Dat weten we wel, maar dat er gedichten uit die suggesties ontstaan, zal lang niet iedereen weten. Alhoewel, het fenomeen is al even bekend. Google Poetry.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Ze ontstaan vaak bij toeval en het is bijna een wonder te noemen dat ze überhaupt het levenslicht zien. Maar de algoritmen van Google kunnen in samenwerking met toevallige zoektermen wonderlijke mini-gedichtjes vormen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Google Poetry werd in 2012 bij toeval ontdekt en gedeeld op het forum Reddit. Het mooie ervan is dat de gedichten en de inhoud ervan kunnen fluctueren door de updates die Google uitvoert in haar algoritmen. Het devies is dus om meteen een screenshot te maken als u deze vorm van rijmelarij spot.

Wij verzamelden de volgende vijf geweldige gedichten die bij toeval ontstonden:

Lopen
Poetry 4 -HP

Fools
Poetry 4 - HP

Draai
Poetry 6- HP

Sorrow
Poetry 3 - HP

Alive
Poetry 2- HP

Verlangen

Poetry - HP

A.I.
Wist u trouwens dat Google de laatste jaren heeft geknutseld aan een vorm van artificiële intelligentie (A.I.) die werkelijk kan dichten? Liefst 11.000 niet gepubliceerde boeken en 3.000 romans kreeg de A.I. tot zich. Met effect, want volgens de onderzoekers is deze A.I. nu in staat om uit een database coherente zinnen te vormen tot een gedicht.

De Engelse gedichten komen van Google Poetics. De Nederlandse van de Facebookpagina Google Poëzie. 

Onderwerpen