Spring naar de content

Dit zijn de 10 meest verbannen boeken in Amerika

Deze week wordt er in Amerika aandacht gevraagd voor de vrijheid om te lezen met de ‘banned books week’. Dit evenement werd in 1982 voor het eerst georganiseerd in reactie op een toegenomen aantal verbannen boeken. Sindsdien wordt er elk jaar in de laatste week van september een lijst opgesteld door de American Library Association (ALA) met de meest frequent verbannen boeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma
infographic-where
Bron: Artwork courtesy of the American Library Association

De jaarlijkse campagne brengt uitgevers, auteurs, lezers, journalisten, onderwijsinstellingen en journalisten bij elkaar om ‘de vrijheid om te lezen’ te vieren. In de banned books week wordt ervoor gepleit dat censuur op boeken kwalijk is, dat ontneemt de vrijheid. De lijst van de ALA geeft de boeken weer die bijvoorbeeld op scholen, gevangenissen of bibliotheken verbannen worden of genegeerd door de media.

Doordat verschillende partijen zich hardop verzetten tegen de censuur raken de meeste boeken die op bepaalde plekken geweigerd worden niet uit de handel en worden ze vaak zelfs extra goed verkocht. In 2015 is het aantal meldingen van geweerde boeken wat afgenomen ten opzichte van 2014, maar volgens de ALA wil dat zeker niet zeggen dat er minder vaak boeken geweigerd zijn. James LaRue, directeur van het ALA bureau voor intellectuele vrijheid, zegt dat ‘wanneer censuur begint te werken, er minder melding van wordt gemaakt’.

De toptien van boeken die in 2015 het vaakst verbannen zijn:

 1. Looking for Alaska – John Green
  Redenen: aanstootgevende taal, expliciet seksueel en ongeschikt voor de leeftijdsgroep.
 2. Fifty Shades of Grey – L. James
  Redenen: expliciet seksueel, ongeschikt voor de leeftijdsgroep en andere (‘slecht geschreven’, ‘zorgen dat tieners het willen proberen’).
 3. I Am Jazz – Jessica Herthel en Jazz Jennings
  Redenen: onnauwkeurig, homoseksualiteit, seksuele voorlichting, religieus standpunt en ongeschikt voor de leeftijdsgroep.
 4. Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out – Susan Kuklin
  Redenen: anti-familie, aanstootgevende taal, homoseksualiteit, seksuele voorlichting, politiek standpunt, religieus standpunt, ongeschikt voor de leeftijdsgroep, en andere (‘uit de collectie om van de klachten af te zijn’).
 5. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time – Mark Haddon
  Redenen: Aanstootgevende taal, religieus standpunt, ongeschikt voor de leeftijdsgroep en andere (‘godslastering en atheïsme’).
 6. The Holy Bible
  Reden: religieus standpunt.
 7. Fun Home – Alison Bechdel
  Redenen: geweld en andere (“grafische afbeeldingen”).
 8. Habibi – Craig Thompson
  Redenen: naakt, explicit seksueel en ongeschikt voor de leeftijdsgroep.
 9. Nasreen’s Secret School: A True Story from Afghanistan – Jeanette Winter
  Redenen: religieus standpunt, geweld en ongeschikt voor de leeftijdsgroep.
 10. Two Boys Kissing – David Levithan
  Redenen: homoseksualiteit en andere (‘vergoelijkt openbare uitingen van genegenheid’).