Spring naar de content

Er woedt een politieke oorlog tussen de Amerikaanse media

De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt onderdeel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Donderdag 6 oktober, nog 32 dagen
We gaan vandaag snel naar peilingstussenstand. Volgens de peilers van Real Clear Politics is Hillary Clinton de afgelopen week opnieuw uitgelopen. Haar voorsprong ten opzichte van haar rivaal Donald Trump is nu 3,9 procent. Trek dat door naar het kiesstelsel van kiesmannen in de Verenigde Staten en Clinton heeft een voorlopige voorsprong van veertig kiesmannen, al hoeft die laatste statistiek op voorhand niet veel te zeggen.

Mochten er vandaag verkiezingen gehouden worden in de staten waar beide kandidaten zeker zijn van zege, dan zou Clinton volgens de eerste prognoses 205 kiesmannen binnenslepen tegenover 165 voor Trump. De gehele verdeling per staat vindt u hier.

Credit: Real Clear Politics
Credit: Real Clear Politics

Aandacht
Er zijn belangrijker zaken te bespreken. Niet de rel rond voormalig Miss Universe Alicia Machado, die deze week in het middelpunt van de verkiezingsrace stond, en door beide kandidaten ongegeneerd als middel werd gebruikt voor het hogere doel volgende maand. Er woedt een andere oorlog, en wel eentje tussen de Amerikaanse media. De afgelopen periode hebben grote merken als de New York Times, AJ+ en The Atlantic hun steun voor Clinton uitgesproken. Trump heeft enkel The National Enquirer achter zich staan.

Zo’n officiële en uitgesproken goedkeuring voor één kandidaat zou in Nederland hoogst uitzonderlijk zijn, maar is in de VS gemeengoed. Al hoeft een mediabedrijf niet haar officiële steun richting een kandidaat uit te spreken. Het rechts-georiënteerde FOX News fungeert zowat als spreekbuis van Trump. De Republikeinse kandidaat verschijnt in de afgelopen maand zeker twaalf keer in een show van de omroep, tegenover drie andere media-optredens. Presentator Bill O’Reilly helpt hem bijna in voorbereidingen voor het aankomende presidentiële debat van komende zondag (9 oktober). Zoals blijkt uit dit verslag van CNN.

Radiostilte 
Dat gezegd hebbende: Clinton is natuurlijk niet brandschoon. De Democratische kandidaat heeft dit jaar naar alle waarschijnlijkheid het record ‘radiostilte richting de media’ verbroken. Clinton hield pas op 9 september haar eerste officiële persconferentie van het jaar, na een stilte van meer dan negen maanden. Toen de journalisten haar eindelijk aan de tand konden voelen, kregen ze amper twintig minuten de tijd. Vier daarvan bestonden ook nog uit een monoloog van Clinton aan het adres van Trump.

Er staat zoveel op het spel dat iedereen – de Amerikaanse journalisten incluis – een speciale agenda lijkt te hebben. Het gaat zelfs zo ver dat een FOXanaliste de Berlijnse Muur vergelijkt met de door Trump te bouwen Mexicaanse Muur. “De Berlijnse werkte,” tweette Monica Crowley terwijl ze lachen poseert in Berlijn. De partijdigheid in het journaille geeft 8 november 2016 in ieder geval nog meer lading.

Noot van de auteur: in dit blog doet hij er alles aan zo objectief mogelijk te zijn. Of beter gezegd: beide partijen vanaf beide kanten te belichten.