Spring naar de content

Zo versleutelt u uw Messenger-berichten op Facebook

Vanaf deze week kunnen 1,7 miljard Facebookgebruikers hun berichten in berichtenapplicatie Messenger versleuteld versturen. Al moeten ze daar wel het een en ander voor doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Na de versleutelmogelijkheid van dochteronderneming WhatsApp, begin dit jaar, is dit een nieuwe stap in de veiligheid van bijna 900 miljoen mensen die communiceren via Messenger. De extra toepassing heet Social Conversations en zorgt ervoor dat de berichten alleen gelezen kunnen worden door de ontvanger en zender ervan. Dat gebeurt via een Snapchat-achtig systeem, waarop de ontvanger de berichten slechts een paar seconden of een paar minuten kan zien.

Alleen zijn je berichten niet standaard versleuteld. Je moet er een paar handelingen voor doorlopen, maar wanneer je het eenmaal door hebt, is het een piece of cake.

1. Update Messenger
Social Conversations verschijnt helaas niet ineens in de Messenger-app. Je moet hem hiervoor eerst updaten. Het opvallende is dat zowel bij de updates van iOS en Android de toevoeging van Social Conversations niet aangegeven wordt. U hoeft niet bang te zijn dat het hierdoor niets is. De encryptiemodule wordt sinds juli getest met bèta-gebruikers.

2. Na de update
Na de update staat de versleuteling, in tegenstelling tot andere communicatieapps als Signal en Whatsapp, niet automatisch aan. Dat heeft Facebook gedaan om politieke problemen te ontlopen. De automatische versleuteling van dochterbedrijf Whatsapp maakte het Facebook al eens lastig toen Diego Dzodan werd gearresteerd. De vicepresident van de Latijns-Amerikaanse tak van het bedrijf weigerde versleutelde Whatsappgesprekken tussen drugsdealers af te staan aan de Braziliaanse politie.

Je schakelt Social Conversations in door op de naam van de ontvanger te klikken, waarna je in een menu komt. Daar staat na de update een extra optie: Social Conversations. Een klik op die optie en je komt in een nieuw berichtenscherm.

Screenshot van Social Conversations.Credit: Facebook
Screenshot van Social Conversations.Credit: Facebook

3. Versleutelde berichten sturen
In dit speciale berichtenscherm is het mogelijk elkaar berichten te sturen die tussen jullie beide blijven. Je kunt instellen hoelang je bericht blijft staan nadat het gelezen is. Dat kan variëren van een paar seconden tot enkele uren. Hierna verdwijnt het bericht, als een foto op Snapchat. Het is even uitzoeken hoe je de versleuteling aanzet, maar eenmaal in gebruik is het een fijne tool.

Social Conversations is een gave en noodzakelijke toevoeging voor Facebook Messenger. Samen met de versleuteling van andere populaire berichtenapplicaties is het nooit zo makkelijk geweest om ongewenste overheidssurveillance te omzeilen.