Spring naar de content

Het feministisch manifest van Chimamanda Adichie in 15 punten

Het is volgens de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie moeilijk te begrijpen dat mensen géén feminist willen zijn, zo verklaarde zij onlangs in een interview met de Volkskrant. Met haar essay We Should All be Feminist en TED-talk in Londen over hetzelfde onderwerp maakte ze veel indruk. Vorige week plaatste Adichie een Facebookbericht waarin ze 15 suggesties geeft een kind op te voeden tot feminist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Het bericht is geschreven in de vorm van een brief aan haar vriendin Ijeawele die aan Adichie vroeg hoe ze haar dochter feministisch moest opvoeden. Adichie, zelf ook onlangs moeder geworden, raadt haar vriendin aan uit te gaan van een sterk geloof in jezelf. “Your feminist premise should be: I matter. I matter equally. Not ‘if only.’ Not ‘as long as.’ I matter equally. Full stop.” Hoewel Adichie waarschuwt dat het opvolgen van haar suggesties niet noodzakelijk het beoogde resultaat heeft, licht ze vervolgens in maar liefst 9 duizend woorden haar 15 suggesties toe.

 1. Wees een volwaardig persoon. Het moederschap is mooi, maar definieer jezelf niet alleen als moeder.
 2. Doe het samen. De vader moet dezelfde verantwoordelijkheid dragen als de moeder, behalve het geven van borstvoeding kan hij alles. Noem wat de vader doet dus ook geen ‘helpen’, hij draagt zijn verantwoordelijkheid. Voor het dragen van die verantwoordelijkheden verdienen de ouders allebei geen speciale erkentelijkheid, het is een eigen keus een kind op de wereld te zetten.
 3. Leer haar dat gender-rolpatronen onzin zijn.
 4. Pas op voor het gevaar van wat ik Feminism Lite noem. Een voorbeeld hiervan is ‘een vrouw moet ambitieus zijn, maar niet te’. Verwerp dit idee, er bestaat geen tussenweg. Je gelooft volledig in de gelijkheid van de vrouw, of niet.
 5. Leer je kind lezen. Leer haar zelfs ervan te houden. Zelfs wanneer je kind niet naar school gaat, maar wel heel veel boeken leest zal het meer kennis hebben dan een kind dat conventioneel onderwijs heeft gevolgd.
 6. Leer haar vraagtekens te zetten bij de taal. In de taal schuilen aannames en vooroordelen, daarom moet je zelf ook goed nadenken over je eigen taalgebruik.
 7. Spreek nooit over het huwelijk als een prestatie. Meisjes worden vaak opgevoed met het idee dat het huwelijk iets is wat je aspireert. Jongens niet en daardoor ontstaat er later een grote ongelijkheid in het huwelijk.
 8. Leer haar ‘likeability’ te verwerpen. Het is niet haar taak er voor te zorgen dat anderen haar mogen, het is de bedoeling dat ze zichzelf kan zijn. Leer haar om eerlijk te zijn, niet iedereen hoeft haar te mogen.
 9. Geef haar kennis over haar achtergrond en laat het medebepalend zijn voor haar identiteitsgevoel.
 10. Wees weloverwegen over hoe je met haar en haar uiterlijk omgaat. Moedig aan om te sporten. Link kleding nooit aan moraal, die twee dingen hebben niks met elkaar te maken.
 11. Leer haar vragen te stellen over het selectieve gebruik van biologie als ‘redenen’ voor sociale normen.
 12. Begin vroeg met haar over seks te praten. Link seksualiteit of naakt zijn nooit aan schaamte.
 13. Er zal romantiek in haar leven komen, dus hou hier rekening mee. Praat er open over en leer haar dat je in de liefde niet alleen moet geven, maar ook nemen.
 14. Zorg er bij het leren over onderdrukking voor dat je de onderdrukten niet heilig maakt.
 15. Leer haar over verschillen. Maak verschillen gewoon. Door haar bewust te maken van de verschillen in onze wereld leert zij in deze wereld overleven. Het hebben van een eigen mening is goed, maar het veroordelen van andere levensstijlen helpt haar niet verder.