Spring naar de content

De biografie die al een succes was vóór verschijning

De lijvige biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis heeft op de dag van verschijning een tweede druk behaald, dat maakte uitgeverij De Bezige Bij donderdagavond bekend tijdens de boekpresentatie in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Een eerste exemplaar werd door de schrijfster uitgereikt aan oud-premier Dries van Agt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Een lofrede over de biografie van Jolande Withuis werd gegeven door prof. dr. Marjan Schwegman, voormalig directeur van het NIOD en hoogleraar Politiek en Cultuur aan de faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Utrecht: "Jolande Withuis vervalt niet in medelijden, bewondering of afkeer, omdat zij haar object van onderzoek serieus neemt, ook wanneer Juliana’s leven onwaarschijnlijke wendingen neemt, zoals tijdens de periode waarin zij zich verregaand liet beïnvloeden door Greet Hofmans en haar sekte. Hoe onnavolgbaar en grillig Juliana zich bij tijden ook gedroeg, je blijft haar als lezer gefascineerd volgen."

Eerste drukken van de biografie gingen naar Tettje en Titia van Osselen, dochters van een vriendin uit Juliana's studentenvereniging in Leiden, die onder andere brieven van de koningin ter beschikking stelden voor het onderzoek van Withuis. Ook kreeg oud-premier Dries van Agt een symbolische eerste exemplaar uitgereikt door de biografe. Tijdens zijn speech vertelde hij onder andere een anekdote over het afstuderen van zijn dochter en hoe Juliana later informeerde of ze haar diploma had gehaald. Volgens Van Agt een veelzeggende anekdote over het karakter van Juliana.

Withuis werd tijdens de presentatie door Clairy Polak geïnterviewd over de totstandkoming van de biografie en haar ontdekkingen. Een aantal van deze onthullingen somden wij hier al op.

Onderwerpen