Spring naar de content

Grafiek: wanneer Amerikanen en masse naar Canada verhuizen

Wat een overwinning leek te worden voor Hillary Clinton, werd een nachtmerrie voor de Clinton-sympathisant. Trump is president en Amerikanen lijken zich uit de voeten te willen maken. De website van Citizenship and Immigration Canada lag er vanochtend enige tijd uit. (De vele aandacht voor de storing zal de drukte overigens ten goede zijn gekomen.) De hamvraag: trekken Amerikanen straks daadwerkelijk en massa naar het noorden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Afgelopen februari presenteerde de Canadees Rob Calabrese aan Amerikanen al de website Cape Breton if Trump Wins. De website beschrijft het Noord-Amerikaanse Cape Breton als een paradijs, het lijkt op een vakantiebrochure die de Amerikaanse bevolking uitnodigt om een tripje te maken naar een prachtige vakantiebestemming.

Nu, de dag na de verkiezingen, zal deze uitnodiging weleens met plezier aanvaard kunnen worden. De website van de Canadese emigratiedienst lag er vanochtend dus enige tijd uit vanwege overbelasting. Inmiddels werkt de website weer, maar erg traag.

Op het internet zijn verschillende guides te vinden over hoe je naar Canada kan verhuizen na de verkiezingen. Ook Twitter ontploft na de uitkomst van de verkiezingen. #MovingtoCanada werd in leven geroepen:

 

Maar hoe groot is de kans dat Amerikanen daadwerkelijk besluiten te vertrekken? Wellicht een aantal, blijkt uit de onderstaande tabel van Global News.

schermafbeelding-2016-11-09-om-12-18-34
Bron: Global News

De tabel laat zien dat toen Obama voor de eerste keer werd verkozen in 2008 ook zo’n 10.000 Amerikanen naar Canada vertrokken. Toen George W. Bush werd herkozen in 2004 verhuisden bijna 7.000 Amerikanen naar Canada. In de tijd van de Vietnamoorlog was dit aantal een stuk hoger: in 1973 emigreerden meer dan 25.000 Amerikanen naar het buurland.

Of het aantal Amerikanen dat migreert naar Canada de komende jaren hoger ligt, zullen we moeten afwachten.