Hoe om te gaan met een kankerpatiënt, volgens Kristien Hemmerechts

Nico Hofstra 15 dec 2016 Leven

De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts schreef het boek Er gebeurde dit, er gebeurde dat over haar ervaring met borstkanker. Ook is ze ambassadeur van Pink Ribbon, de stichting die onderzoek naar borstkanker financiert. Bij TEDx Hilversum gaf zij tips hoe om te gaan met iemand die deze ziekte heeft. 

In oktober 2015 kreeg Kristien Hemmerechts de diagnose borstkanker. Sindsdien liep ze met een schriftje rond voor aantekeningen. Naar eigen zeggen was het haar ‘reddingsboei’ dat uiteindelijk als de verhalenbundel Er gebeurde dit, er gebeurde dat werd gepubliceerd. “Toen ik de notities opnieuw las, zag ik hoe vaak ze gingen over reacties van buitenstaanders. Ze gingen niet eens zozeer over mezelf, maar hoe andere omgingen met het slechte nieuws over mijn kanker, vaak reacties waar ik niet op gehoopt had.”

In onderstaande video vertelt Hemmerechts over de verschillende reacties die ze kreeg na haar diagnose en geeft zij drie tips over hoe om te gaan met iemand die deze ziekte heeft. Goed nieuws: volgens Hemmerechts is het heel erg simpel.

“We denken graag dat kanker geen taboe meer is en dat we er heel gemakkelijk over kunnen praten”, vertelde Hemmerechts onlangs aan HP/De Tijd. (Een interview dat hier op Blendle is te lezen.) “Maar wanneer je de diagnose krijgt, merk je dat vrienden de neiging krijgen om afstand van je te nemen. Een snel getikt mailtje ontvangen van iemand is kwetsend; je krijgt het gevoel dat de ander zich ervan afmaakt. Ik hoop dat mijn boek laat zien dat een reactie warmer met zijn, meer betrokken.”

Reageer op artikel:
Hoe om te gaan met een kankerpatiënt, volgens Kristien Hemmerechts
Sluiten