Spring naar de content

Het verhaal achter de bekering van Lindsay Lohan

De Amerikaanse actrice Lindsay Lohan (30) kennen we onder andere uit de films Just My Luck, The Canyons en de millennial-cultfilm Mean Girls. U kent haar misschien ook nog uit 2006, het jaar waarin het bergafwaarts ging met Lindsay. Van de vele gevangeniscellen en afkickklinieken woont ze tegenwoordig in Londen, zit ze in Dubai om Arabisch te leren, of bezoekt ze Turkije en Syrië om zich in te zetten tegen de vluchtelingenproblematiek. En, mevrouw Lohan zou zich hebben bekeerd tot de islam. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Het zou de laatste stap zijn van haar bekering: het verwijderen van haar Instagram-account uit respect voor de Arabische cultuur. Eerder liep ze over straat met een koran en werd ze in Turkije gespot met een hoofddoek. Eind vorig jaar bezocht ze diverse vluchtelingenkampen in Turkije en Syrië en vertelde erover aan CNN: “Het was een geweldige ervaring om de kampen te bezoeken, om te zien wat de turken doen voor mensen die nergens naartoe kunnen.” De actrice hoopt hiermee aandacht te werven voor de vluchtelingenproblematiek. Volgens Lohan zou met name Amerika te weinig meekrijgen van de situatie in de rest van de wereld.

In november vorig jaar nodigde Lohan de gekozen presidentskandidaat Trump uit op een reisje naar Syrië en Turkije. “Laat mij je alsjeblieft helpen,” twitterde ze naar @therealdonaldtrump. “Ga met me mee naar Istanboel en Syrië. Je kunt het met eigen ogen zien.” Kort daarvoor zou Lohan volgens haar manager een aantal vluchtelingenkampen hebben bezocht. Meer bezoekjes aan Turkije zouden worden ingepland, mocht Trump op haar uitnodiging ingaan. Zijn enthousiasme voor het plan wist hij echter te onderdrukken; er volgde geen reactie. Haar manager Scott Carlsen laat in een reactie aan The Telegraph weten: “Ze wil de hele wereld informeren over wat daar allemaal aan de hand is. Het was een verrijkende ervaring om er daadwerkelijk in ondergedompeld te worden en ze doet niets liever dan dit met anderen te delen.”

Koran
Helemaal nieuw is de interesse van Lohan in de islam niet. In 2015 werd ze gefotografeerd terwijl ze met een koran onder haar arm liep. Op de bewuste foto was ze op weg naar een jeugdcentrum in New York. Haar vrijwilligerswerk in het centrum was onderdeel van een taakstraf uit 2013, opgelegd na roekeloos rijgedrag. De media pakten het op als een spirituele zoektocht in een toch al moeilijke tijd voor Lohan. Op de sociale media volgde een stroom van kritiek op Lohan, haar koran en het later dragen van een hoofddoek tijdens haar bezoek aan Turkije.

Tijdens een interview met HaberTurk TV reageert ze op de vele kritieken: “Ze hebben me ervoor veroordeeld in Amerika. Ze laten het lijken alsof ik Satan ben. Ik was zogezegd een slecht persoon omdat ik die koran vasthield. Ik was blij dat ik naar Londen kon. Ik voelde me onveilig in mijn eigen land. Mensen deden akelig tegen me, gewoon omdat dit is wat ik geloof. Het is iets dat ik wil leren, het is iets persoonlijks.” Uit de islamitische wereld krijgt ze inmiddels staande ovaties op sociale media.

Mocht het u in het bovenstaande filmpje zijn opgevallen dat mevrouw Lohan een zeer vreemd accent heeft: dat klopt. In november 2016 verscheen Lohan in een serie interviews met een totaal nieuw accent. Dit zou te wijten zijn aan de talloze talen die ze momenteel aan het leren is. Zo zou ze onder andere Frans spreken en voor deel de Russische taal al onder de knie hebben. Volgens haar moeder zou ze momenteel bezig zijn met een studie Arabisch in Dubai. Van het harde blokken op de talen zou van haar accent niets meer over zijn. Zij zelf zegt daarover: “Het is een mix van de meeste talen die ik begrijp of die ik probeer te leren.”

Dinsdag verwijderde Lohan haar volledige verzameling foto’s en selfie’s van Instagram. Volgens haar moeder Dina is dat vooral haar manier van respect tonen aan de Arabische cultuur. Momenteel is Lohan dus aan de studie, wil ze dolgraag terug naar Turkije om vrijwilligerswerk te doen en staat er wellicht een nieuwe film op de agenda. Op oudjaarsdag liet ze aan CNN weten in april te beginnen aan een nieuw filmproject. Het zou gaan om een waargebeurd verhaal over een Zwitsers koppel dat door de Taliban wordt ontvoerd. Ze zou naar eigen zeggen een drang hebben om ‘echte verhalen’ te vertellen.

Het is dus nog even wachten tot we Lohan terug zien op het witte doek. Tot die tijd moeten we het doen met een boodschap die ze achterliet op haar lege Instagram-account: alaikum salam. Vrede zij met u.