Spring naar de content

12 inauguratie-weetjes voor bij de koffiemachine

De inauguratie van Donald Trump bepaalt al weken de internationale nieuwsagenda, en dus het gesprek aan de koffiemachine en rondom de borreltafel. Met deze feitjes imponeert u collega’s en vrienden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Aan geld geen gebrek ter voorbereiding van de inauguratie van Donald Trump tot president deze vrijdag. Het is gebruikelijk dat de aankomend president donaties krijgt om zijn inhuldigingsfeest mee te financieren. Maar liefst 90 miljoen dollar is er de afgelopen maanden binnengekomen bij het organiserend comité. Onder de geldschieters – die meestal anoniem blijven – zitten dit jaar Boeing en AT&T. Beiden lijken met hun donatie een wit voetje te willen halen bij Trump. De vliegtuigbouwer werd eerder bekritiseerd door de aanstaand president nadat de kosten van de nieuwe Air Force One in de ogen van Trump ‘buiten proporties’ waren. Het toestel moest vier miljard dollar kosten.

Telecombedrijf AT&T wil graag concullega Time Warner overnemen. Trump is tegen de deal, waar 85 miljard dollar mee gemoeid is. Tijdens een speech eind oktober laat de dan nog kandidaat Trump weten dat de deal meer macht zou geven aan de mainstream media. Daarom kiezen beide bedrijven ervoor om de kas voor de inauguratie gretig te spekken.

Designated Survivor
Een van de bewindvoerders zal de inauguratie niet persoonlijk meemaken. Hij/zij zal veilig als designated survivor weggestopt zijn, ver weg van Washington, voor het geval dat zijn collega’s iets ergs zou overkomen. Mocht de gehele lijn van opvolging komen te overlijden voor de inauguratie plaats heeft gevonden, wordt deze door de huidige president aangesteld kabinetslid de komende vier jaar president van de Verenigde Staten.

Het concept komt uit de Koude Oorlog en dient als mechanisme voor de VS om snel te reageren wanneer de gehele regeringsploeg is uitgeschakeld. Omroep ABC maakte afgelopen jaar een gelijknamige serie met Kiefer Sutherland in de hoofdrol als designated survivor. Hij moet plots het land besturen als tijdens de State of the Union alle belangrijke politici omkomen bij een bomaanslag.

Ontslagen omroeper
De 89-jarige Charlie Brotman is er in ieder geval bij. Alleen niet op zijn vaste plek. Brotman is sinds de inauguratie van Dwight Eisenhower in 1953 de vaste omroeper tijdens de parade na de inauguratie. Hij is vijftien keer de spreekbuis tijdens die parade en kondigt tien keer een nieuwe president aan. Hij is ook hoogst verrast als hij een mail ontvangt van het comité van Trump dat hij vervangen was.

“Ze vonden me fantastisch, schreven ze. De beste omroeper ooit, maar ze hadden toch iemand anders gevraagd,” vertelt hij tegen de camera’s van de NOS. De Amerikaanse kijker hoeft Brotman niet te missen tijdens de plechtigheid (Trump wordt om 18.00 Nederlandse tijd ingezworen). Hij is ingehuurd door nieuwszender NBC om verslag te doen van de parade op televisie.

Cijfers
De inwijding van Trump is de 58ste presidentiële inauguratie.
Sinds 1937 is de inauguratie op 20 januari (daarvoor was het 4 maart). Franklin D. Roosevelt was de eerste president op de nieuwe datum.
Trump wordt 45ste president van de Verenigde Staten (of toch de 46ste)
Er worden 900.000 Amerikanen verwacht in Washington DC. De helft minder dan Obama acht jaar geleden.
De kosten voor de beveiliging tijdens de inauguratie bedragen ruim 93 miljoen euro.
Meer dan zestig Democraten boycotten de inauguratie.
Aan de bovengenoemde parade doen 8000 scouts, veteranen en agenten mee.
Als het goed loopt, zit Trump de komende vier jaar president van de Verenigde Staten.

De inauguratie van Donald Trump is om 18.00 Nederlandse tijd. Het NOS Journaal zendt de inauguratie live uit vanaf 17.15.