Spring naar de content

Ambitieus Finland wil in 2040 roken hebben verslagen

Al een paar jaar bindt Finland de strijd aan met het roken. De Finnen hebben een ambitieus doel voor ogen en gebruiken geen halve maatregelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Volgens officiële plannen van de Finse regering en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet het aantal rokers in 2040 tot een bijna nulpunt zijn gedaald. Twee procent van de volwassen bevolking moet dan van de sigaretten, snoes en zelfs de e-sigaret af zijn. Op dit moment rookt ongeveer 17 procent van de Finnen tussen 15 en 64 jaar op dagelijkse basis. Daarmee is Finland op Europese basis – samen met haar Scandinavische buurlanden – al een van de landen met de minste rokers, maar daar moet het volgens de regering niet stoppen.

Maatregelen

De aanpak van de Finnen op zichzelf is niet revolutionair. Er zijn maatregelen op het gebied van roken in het openbaar en de sigarettenpakjes zijn al jaren sober in stijl, maar het verschil is dat de Finse regering voorzorgsmaatregelen neemt op ieder gebied en wel met onmiddellijke ingang. De laatste regel in lijn heeft betrekking tot de verkopende kant. Sinds 1 januari van dit jaar is het veel duurder geworden voor winkeliers om sigaretten te verkopen. Ondernemers en winkeleigenaren die peuken willen verkopen, moeten maximaal 500 euro – afhangend van de regio – per kassa neerleggen om ze te kunnen verkopen.

De aanpak van de Finnen op zichzelf is niet revolutionair. Er zijn maatregelen op het gebied van roken in het openbaar en de sigarettenpakjes zijn al jaren sober in stijl. Het verschil is dat de Finse regering voorzorgsmaatregelen neemt op ieder gebied en wel met onmiddellijke ingang. De laatste regel in lijn heeft betrekking tot de verkopende kant. Sinds 1 januari van dit jaar is het veel duurder geworden voor winkeliers om sigaretten te verkopen. Ondernemers en winkeleigenaren die peuken willen verkopen, moeten maximaal 500 euro – afhangend van de regio – per kassa neerleggen om ze te kunnen verkopen.

“In Nederland kost roken de samenleving 21 tot 43 miljard.”

Heb je een winkel met tien kassa’s, dan heb je als winkelier een extra kostenpost van 5000 euro. Er is veel kritiek van kleine winkeleigenaren op de maatregelen, maar ze vangen bot bij de resolute regering. Daarnaast mogen Finnen niet meer in auto’s roken waar kinderen bijzijn of op balkons.

Nederland

Ons land ligt met 18.4 procent rokende volwassenen niet ver achter de Finnen. Al heeft de Nederlandse regering zichzelf geen doel durven stellen over het uitbannen van roken. Ook al schatte onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat roken de Nederlandse samenleving 21 tot 43 miljard euro per jaar kost.

 

Onderwerpen