Spring naar de content

Zo neutraliseerde Justin Trudeau Trump en zijn handdruk

Het vuurwerk bleef grotendeels uit tijdens de ontmoeting tussen de Canadese minister-president Justin Trudeau en zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Wel weten we dat Trudeau een meester is in het omzeilen van de Trumphanddruk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Zou uitgesproken feminist Trudeau zich afzetten tegen Donald Trumps behandeling van vrouwen? En zou hij zich verzetten tegen de veelbesproken immigratiepolitiek van de Amerikaanse president? Hij had immers zelf 40.000 Syrische vluchtelingen opgenomen in zijn Canada.

De optimisten bleven teleurgesteld achter. Trudeau gedroeg zich uiterst diplomatiek. “Het laatste wat de Canadezen van me willen is om af te zakken naar de Verenigde Staten en ze de les te lezen over de manier waarop ze zichzelf moeten regeren,” zei hij tijdens de gezamenlijke persconferentie. “Het is juist mijn taak en verantwoordelijkheid om te blijven regeren op een manier die de Canadezen vertegenwoordigen. Als een voorbeeld voor de wereld.” Hoe blijft de ontmoeting ons dan wel bij?

Abe

Twee dingen zullen waarschijnlijk in het geheugen gegrift blijven. Ten eerste de haast verliefde blikken van de vrouwen aan de andere kant van de vergadertafel wanneer Trudeau de stoel van Ivanka Trump aanschuift. Daarnaast had Trudeau duidelijk de beelden van het bezoek van zijn Japanse collega Abe goed bekeken. Hij nam tijdens de handdruk – waar Abe zich liet inpakken – duidelijk het initiatief. De Britten van The Guardian maakten er een komische compilatie van.

De tekst gaat onder de tweet verder. 

Een bromance – zoals we eerder beschreven – tussen de heren zal lastig worden, maar de Canadees weigerde zich te lenen voor spraakmakende uitspraken. Zo merkte hij op dat relaties tussen buren ‘altijd complex’ zijn. “En we hoeven het niet op ieder vlak eens te zijn met elkaar.”