Spring naar de content

Jan Roos is nog lang niet klaar met zijn rol als clown in het politieke debat

Na het verkiezingsechec is het nog niet gedaan met Jan Roos. De VNL-voornam sprak gisteren bij Pauw over zijn mislukte campagne. Ook heeft hij sinds deze week een eigen column op de Dagelijkse Standaard. Het scherpe gemopper van Roos zal nog wel even doorgaan. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Noortje Crabbendam

Nuance en gematigdheid zijn ver te zoeken bij het bezoek van Jan Roos bij Pauw tijdens de laatste donderdaguitzending van deze maand. Jeroen Pauw doet in het vraaggesprek een poging om inhoudelijk in te gaan om zijn politiek verlies, maar Roos duikt keer op keer weg.  Op de vraag wat zijn verklaring is voor het niet behalen van een zetel, antwoordt Roos: ‘We kregen simpelweg te weinig stemmen’.

Een briljante observatie die waarschijnlijk nog niet was gemaakt door Nederlands beste politicologen. Aan het partijprogramma heeft het volgens Roos niet gelegen en de doorberekeningen van het CPB waren ‘juichend’.

Politieke nar

Volgens Roos hebben zijn kiezers hem blijkbaar niet ‘aansprekend’ genoeg gevonden. Hij herhaalt het onduidelijke begrip tot drie maal toe. Qua externe factoren geeft hij het ‘lammetje’ Kuzu de schuld.  Die had hij naar eigen zeggen graag willen slachten, maar dat mislukte toen de DENK-leider niet kwam opdagen bij het NOS-debat.

De tekst gaat verder onder de video. 

Andere verwijten wuift hij op karakteristieke wijze van tafel. Zijn rol als politieke nar – eerst voor PowNews, daarna voor GeenPeil – zou hem de kop niet hebben gekotst. Men moet immers niet zo in het verleden blijven hangen. Een kritische blik van Jan Roos op Jan Roos is Nederland bij Pauw niet gegund, wellicht is hier een dag later meer ruimte voor in zijn eerste column voor online-platform de Dagelijkse Standaard.

De Dagelijkse Standaard

Elke vrijdag zal Roos een ‘vlijmscherpe en kritische blik werpen’ op de politiek. Hij is in zijn eerste column de Jan Roos van de roze plofkap. Hij spaart niemand. In zijn eerste stuk verwijt hij de VVD van hypocrisie rond de euro. Ooit sprak hij met Halbe Zijlstra die fel kritiek uitte op de euro door te stellen dat de EU een ‘ondemocratische moloch is en de euro onhoudbaar’.

Vervolgens schrijft Roos dat hij uit betrouwbare bronnen weet dat Mark Rutte ook geen toekomst ziet in de euro. Hierop concludeert Roos dat Rutte niet uit het partijbelang handelt en ook niet uit landsbelang, maar enkel uit eigen belang. “Want afhaken in Brussel is bijzonder slecht voor zijn carrière,” schrijft hij.

Tuinslang

Het politieke verlies van Jan Roos heeft hem geenszins getemperd in zijn pessimisme over de staat van het land. Roos zegt zelf dat men moet stoppen met constant hem als de PowNews-verslaggever te zien. Maar van die reputatie kom je lastig af als je in je column de ruggengraat van Rutte vergelijkt met die van een tuinslang.

Dat het optimisme over het ontzettend gave land van Rutte het doemdenken van Roos heeft overwonnen, is nu een feit. Maar toegeven aan zijn verlies kan hij niet. Roos gaf namelijk ook bij Pauw aan dat hij nog niet klaar is met de politiek. Maar met zijn column in de Dagelijkse Standaard neemt hij nog lang geen afscheid van zijn rol als de clown binnen het politieke debat.

Onderwerpen