Spring naar de content
bron: Screenshot Pauw

Oud-directeur EO: ‘Er worden meer homo’s gemaakt dan er geboren worden’

In Pauw werd het verjaardagsfeestje van de vijftig jaar oude Evangelische Omroep niet enkel gevierd met taart en goede herinneringen. Er werden ook serieuze onderwerpen als abortus en homoseksualiteit aangesneden. Het zette voormalig directeur van de omroep Bert Dorenbos aan tot enkele opmerkelijke uitspraken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Op 21 april viert de EO haar vijftigste verjaardag. In die vijftig jaar groeit het van een kleine mediaspeler, die ontstond na een afsplitsing van een groep die de NCRV niet christelijk genoeg vond, tot een van de grootste Nederlandse omroepen. In de begintijd vaart de omroep een activistische koers, erkennen coryfeeën Bert Dorenbos, Jan van den Bosch, Andries Knevel, en Tijs van den Brink.

Schone media

Er wordt in de begintijd van de EO stevig gepropageerd tegen homoseksualiteit en abortus. Allemaal terecht, al is er genoeg veranderd, vindt oud-omroepdirecteur Dorenbos. Hij is van 1974 tot 1987 omroepdirecteur van de EO: “De Evangelische Omroep is een van de schoonste media, zo te zeggen.  Het blijkt dat homoseksualiteit een probleem is. Er worden meer homoseksuelen gemaakt dan er zijn.”

Zijn uitspraken vallen aan tafel al niet goed bij zijn collega’s. “Wij waren overal tegen. Dat vond ik lastig toentertijd,” zegt oud-presentator van de EO-jongerendag Jan van den Bosch. “En nu vind ik het heel erg dat je een groep zo kwetst als wij toen deden. Dat hadden we toen niet zo mogen doen.” Andries Knevel geeft aan blij te zijn met de huidige koers van de omroep. “Ik denk dat het toen te activistisch was.”

De gehele uitzending is hier te bekijken.

Opvallend: twee weken geleden nog kraakte een aangeslagen fotograaf Erwin Olaf bij Pauw de gebrekkige homotolerantie in ons land. Terwijl Dorenbos later mag suggereren dat de media deels de oorzaak zijn van homoseksualiteit.

Onderwerpen