Spring naar de content

De schuldige lul

Hallo, witte mensen! Daar ben ik weer met mijn geile zaterdagcolumn. Hopelijk gaat ‘ie weer zo viral als aids. Ik ben nog aan het cashen van vorige week, adverteerders mogen me bellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Stella Bergsma

Ik wil het met jullie in deze tijden van politieke correctheid eens hebben over het fenomeen dickshamen, of paalschamen. Het schuldig maken van mannen om hun seksualiteit. We zagen het onlangs nog opleven, in het kielzog van de GeenStijl-affaire (‘reetgeet’).

Even vooropgesteld: het wezenlijk verwijt tegen GeenStijl is natuurlijk machtsmisbruik. Dát is de reden waarom veel mensen kwaad zijn op de postpubers, niet om het tonen van een paar lekkere konten. De site wordt als platform gebruikt om hele meutes tegen individuen op te zetten en niet zelden zijn die individuen vrouw en/of van kleur.

Alles is seksisme

Het is jammer dat Rosanne Hertzberger de hele affaire begon met de aantijging dat de blote billen van DumpertReeten seksistisch zijn. Dat zijn ze natuurlijk op zich niet. Het hele reetconcept draait slechts mee in, profiteert van en verdient aan een systeem dat seksistisch is. Maar dat heb ik allemaal al in mijn vorige column uitgelegd. Scheve verhoudingen enzo.

De verwarring is groot. Door alles seksistisch te noemen, problematiseer je ook de gewone geilheid en lustgevoelens van mannen. Een ‘semantische coup’ noemt Michiel Hordijk dat in zijn TPO-artikel over de GS-affaire:

“Het gevolg van deze semantische coup is dat mannelijke seksualiteit bij voorbaat in een verdacht daglicht komt te staan. Rond mannelijke seksualiteit wordt per definitie een sfeertje van vrouwenonderdrukking, vrouwenhaat en ‘online verkrachting’ gecreëerd, terwijl vrouwelijke seksualiteit per definitie gevierd wordt als ‘bevrijdend’ en ‘progressief’.”

Waarom de goede man zo vaak onterecht ‘per definitie’ zegt weet ik niet, maar er zit iets in de rest van zijn woorden. Het is geweldig dat vrouwen voor zichzelf opkomen. Ze moeten echter wel uitkijken dat ze mannelijke seksualiteit niet gaan verbieden of inperken. We hebben het tegenwoordig weer steeds vaker over ‘vieze oude mannetjes’. Dat is ook nog eens leeftijdsdiscriminatie.  Kom op, dames! Geen wereldrecord paalschamen graag. Zelf wil je ook niet geslutshamed worden. Mannen hebben recht op dezelfde seksuele vrijheid.  Ze hebben alleen niet het recht om hun maatschappelijke en fysieke macht te misbruiken.

Penislam

In de theatervoorstelling ‘De man is lam’, die ik deze week bezocht, stond het seksuologisch fenomeen ‘de mannenparadox’ centraal. Er ligt tegenwoordig zoveel nadruk op gelijkheid tussen de seksen, op rekening houden met gevoelens, op praten met elkaar, dat mannen soms onzeker raken in de slaapkamer. Bij sommigen gaat het zelfs zover dat ze niet meer durven te neuken, of penetreren. Ze raken, met andere woorden, penislam.

Nu kun je daar om lachen of het niet serieus nemen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Zeker in een wereld waarin de man constant de dader is, de geweldenaar, de verkrachter. Maar liefst 88 procent van alle berichtgeving in de media over mannen is negatief. Een grote groep mannen maakt het  daar natuurlijk ook naar, maar ik denk dat er bij de onschuldige rest ook ongemak kan ontstaan over het idee van  mannelijkheid. Over hun identiteit als eeuwige agressor met die altijd schuldige lul tussen hun benen.

Pijpangst

Er zit een mooie monoloog in de voorstelling, waarin de antagonist vertelt dat hij zó vrouwvriendelijk wilde zijn, dat hij zich niet meer wilde laten pijpen. Hij had van zijn vriendinnetjes gehoord dat ze het naar beneden duwen van hun hoofd richting het kruis van hun vriendjes, erg vervelend vonden (is het ook). Hij dacht sindsdien dat pijpen iets misogyns was, iets dat vrouwen nooit willen. Tot hij een vriendinnetje kreeg dat hem duidelijk maakte dat ze het wél wilde. En hoe!

De pot verwijt de ketel dat ‘ie geil is

Hier zit wat mij betreft de oplossing van dit paalschaam-fenomeen. Mannen zijn niet de enigen met oerdriften. Ook vrouwen willen wild zijn in bed, iemand nemen, geneukt worden of keihard terugneuken. Ook vrouwen zijn geil en hebben lustgevoelens. We kennen dat ‘nee’ van ze nou wel. Het zou goed zijn als we wat vaker ‘ja’ hoorden. Niet mannenlust inperken, maar vrouwenlust uitbreiden. Dat moet echter wel mogen. Daar moet ruimte voor komen in de samenleving. Dus niet sletvrezen of  hoerroepen. Niet tegen Katja zeggen dat ze hypocriet is omdat ze in de blote reet staat waar je jezelf vervolgens op afrukt. Waarom elkaars begeerte beschamen? Seksualiteit is iets moois.  Het is macht en vooral machtsmisbruik waar we bang voor moeten zijn.

Oscar Wilde zei het al: Everything in the world is about sex, except sex. Sex is about power.

Onderwerpen