Spring naar de content

Het weigeren van een vol glas op het terras

Met het warme weer zit je zo op een terras. En waar een terras is, drinkt men. Dat maakt het warme weer per definitie lastig voor Nederlanders die een radler of witte wijn willen afslaan. Toch is het een goed idee om eens deze zware keuze te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Acht op de tien hielden zich aan alcoholvrije maand, kopte de Vlaamse krant De Standaard vanochtend nadat bijna 100.000 Belgen de Tournée Minérale wisten af te ronden. Een hele opgave voor de gemiddelde Belg, want deelname betekende dat het volk van het speciaalbier een maand zonder alcohol moest doen. De campagne van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD), waar 122.460 mensen in februari aan meededen, wilde mensen laten stilstaan bij hun alcoholgebruik.

Uitgeruste lever

Gemiddeld drinkt een Belg bijna 10 liter pure alcohol op jaarbasis. Wij Nederlanders doen het volgens het Trimbos Instituut gemiddeld met 7 liter per jaar per hoofd van de bevolking. We zien ons daarmee niet als probleemdrinkers als de Russen, maar het besef dat alcohol niet goed is dringt langzaamaan door.  De alcoholvrije maand is in opkomst, zeker in de maanden januari en februari, ontdekten onderzoekers Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Het effect? Een uitgeruste lever, een lager cholesterol en minder buikvet, constateerden ze.

Toch zijn er geen cijfers beschikbaar of een alcoholvrije maand werkelijk effect heeft.

Misère

Niettemin koos uw webcoördinator deze meimaand als maand om net als vele anderen een maand geen alcohol te drinken. Het begin was voortvarend. Ajax-Olympique Lyon werd in een pub met meerdere ice-teas gevolgd.  Toch ging het bij de spannende return in hetzelfde etablissement onherroepelijk mis. Eén biertje voor de spanning moest wel kunnen, vonden de vrienden. ‘Ik kon de dag erna toch gewoon verder gaan met de uitdaging?’

Fout natuurlijk. De missie is gewoon keihard gefaald in een sfeervolle omgeving; een veelgebruikt excuus voor het nuttigen van een glas. Het aantal gezelligheidsdrinkers – waar ik er zeker een van ben – is niet bekend. Toch drinken we vijf keer zoveel alcohol als in de jaren zestig en ons alcoholgebruik kost de samenleving 2,6 miljard euro.

De slag is verloren, maar de oorlog niet. Hoe moeilijk het lijkt, is een alcoholvrije maand een goede optie voor lijf en de nationale portemonnee en om met het huidige terrasjesweer een thee of een alcoholvrije radler te bestellen. Onze zuiderburen gingen ons al voor.

Onderwerpen