Spring naar de content
bron: Andere Tijden Sport

Terugkijken: jubilerend Andere Tijden Sport toont iconen van andere kant

Waar we tegenwoordig via Twitter, Facebook en Instagram zowat alles weten van onze topsporters zijn de beelden van ontspannende grootheden uit het verleden schaars. Dankzij de honderdste uitzending van Andere Tijden Sport krijgen we een intrigerend inkijkje in de levens van Johan Cruijff, Ada Kok en wielrenner Jan Janssen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Laatstgenoemde wordt in de Tour de France van 1970 gevolgd door toenmalig Feyenoorddoelman Eddy Pieters Graafland. Met een 8-millimeter-filmcamera trekt Eddy PG op met de ploegleider van de Caballeroploeg van Janssen. De Nederlander heeft twee jaar daarvoor als eerste Nederlander de etappekoers gewonnen. Al betekent dat niet dat de Nederlandse tourwinnaar in luxe hotels verblijft.  Het levert wel unieke herinneringen en plaatjes op.

Badkuip

Zo lukt het niet om bij de finishplaatsen een slaapplek voor Pieters Graafland te regelen. “Ik heb toen op een kamer van de Caballero-ploeg in een badkuip geslapen.  Daar lig je dan als Europees kampioen,” vertelt die later.

De beelden van Janssen en zijn landgenoot Joop Zoetemelk van Graafland zijn uniek. Het is in die tijd al heel wat dat er wedstrijdbeelden zijn, laat staan beelden van ontspannen keuvelende renners. Niemand heeft nog van selfies gehoord. Al filmen sommigen – supporters, sporters of coaches – meestal een 8-millimeter-filmcamera de taferelen.

Tapes als die van Eddy Pieters Graafland verdwijnen meestal op stoffige zolders. Daar blijven ze tot de programmamakers van Andere Tijden Sport actief beginnen te zoeken naar de beelden. Zo krijgt de feestuitzending van het jubilerende sportprogramma een uniek randje.

De hele jubileumuitzending is hier terug te kijken. 

Fotocredit: Andere Tijden Sport

Onderwerpen