Spring naar de content
bron: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

YouTube is het enige sociale medium met positieve uitwerking op de mentale gezondheid

Uit Brits onderzoek naar de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren blijkt dat YouTube het enige sociale online netwerk is met een positieve uitwerking. Facebook, Snapchat, Twitter en Instagram hebben allemaal een negatieve impact op de gemoedstoestand. Instagram is volgens de onderzoekers het meest schadelijk, de ‘perfecte’ plaatjes zouden zorgen voor een eenzaam, onzeker en depressief gevoel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Voor het #StatusOfMind onderzoek van het Britse onderzoeksinstituut Royal Society for Public Health (RSPH) werden 1.479 jongeren tussen de 14 en 24 jaar ondervraagd. De deelnemers moesten aangeven in welke mate de vijf sociale platformen invloed hebben op hun welzijn. Ze beoordeelden de impact op bijvoorbeeld angstgevoelens, nachtrust, lichaamsbeeld, pesten, maar ook positieve factoren zoals emotionele support en de mogelijkheid tot zelfexpressie.

YouTube

YouTube heeft volgens de jongeren een positieve invloed op onder andere hun bewustzijn, toegang tot informatie, emotionele steun, gevoel bij een gemeenschap te horen en zelfexpressie. Op de nachtrust heeft de videosite daarentegen een zeer slechte uitwerking.

Pop-ups om te waarschuwen

Instagram maakt jongeren, en met name meisjes, doodongelukkig volgens dit onderzoek. Van de vijf sociale mediakanalen heeft de foto-app de meest negatieve invloed op de mentale gezondheid. Snapchat volgt op de voet. Volgens Matt Keracher, auteur van het rapport, leidt Instagram ertoe dat jonge vrouwen zich gaan vergelijken met onrealistische, gecureerde en gefilterde en gefotoshopte versies van de werkelijkheid. Keracher meent niet dat filters verboden moeten worden, maar wel dat gebruikers een waarschuwing moeten krijgen wanneer een foto bewerkt is. Bij de enquête werd de deelnemers ook gevraagd naar hun mening over een aantal beleidsaanbevelingen. Ruim twee derde gaf aan voor een dergelijke waarschuwing te zijn.

Het onderzoek laat ook zien dat de tijd die mensen online aan sociale media besteden van invloed is op het mentale welzijn. Meer dan twee uur per dag met sociale media bezigzijn vergroot de kans op psychische problemen. De RSPH raadt daarom aan een pop-up waarschuwing in te stellen wanneer gebruikers te lang online zijn.

Hoewel sociale media volgens Simon Wessely, voorzitter van het Royal College of Psychiatrists, zeker een rol spelen in ongelukkigheid biedt het demoniseren van sociale media geen oplossing. Tegen de CNN verklaart Wessely dat niet de sociale media aangepakt moeten worden, maar de jonge gebruikers beter voorgelicht: “Er schuilt een groot gevaar in het beschuldigen van het medium voor de boodschap die het uitdraagt.”