Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Cultuurtips voor het weekend: Jan Toorop, Sabrina Starke en Kwaku Festival

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste cultuurtips voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Film: Okja

Toen de film enkele weken geleden in première ging op het Filmfestival in Cannes, verlieten enkele mensen al voor aanvang de zaal. Waarom? Omdat er een Netflix-logo in beeld verscheen. Okja bewijst andermaal dat een kwaliteitsfilm niet per se op het witte doek thuishoort. De film, over het meisje Mija dat een gigantisch genetisch gemanipuleerd varken moet beschermen omdat kapitalisten er geld in zien, kreeg overal lovende kritieken. The New York Times roemt de film bijvoorbeeld om zijn stille protest tegen de vleesindustrie. Leuke wetenswaardigheid: het varken is digitaal vormgegeven door onze landgenoot Erik-Jan de Boer, die eerder ook de levensechte tijger in Life of Pi tot leven wekte.

Okja is te zien op Netflix.

Theater: A New Brain

Debuutvoorstelling van theatergezelschap De Kernploeg. A New Brain is een autobiografische musical uit 1998 van William Finn. Hoofdpersoon is Gordon Schwinn, een componist die zo vastzit in zijn hoofd dat er iets compleet misgaat in zijn hersenen. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis voor een acute operatie. Daarvoor moet niet alleen zijn schedel open, maar ook zijn geest: want hoe gooi je het roer compleet om in je leven? Spel: Freek Bartels, Lone van Roosendaal e.a. De musical is slechts acht keer te zien, dus wees er snel bij.

De musical A New Brain is tot en met 23 juli te zien in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord. Meer informatie vindt u hier.

Kwaku FestivalTentoonstelling: Jan Toorop & Het Animisme

Wie nog nooit in het middeleeuwse centrum van Doesburg is geweest, moet dat deze vakantie zeker eens doen. Na een kop koffie bij De Waag — naar eigen zeggen het oudste horecabedrijf van Nederland — loopt u naar de Gasthuisstraat, waar in een monumentaal pand het Lalique Museum is gevestigd.

Naast de vaste collectie met bijzondere werken van ‘de Leonardo da Vinci van de glaskunst’ René Lalique (1860 – 1945) is er komend jaar ook werk van de schilder Jan Toorop (1858 – 1928) is te zien. In de tentoonstelling ‘Jan Toorop & Het Animisme’ staan de Indische wortels van de kunstenaar centraal. Met behulp van onder meer tekeningen en brieven wordt een beeld geschetst van de jeugd van de schilder in het voormalig Nederlands-Indië.

De tentoonstelling Jan Toorop & Het Animisme is tot en met 3 juni 2018 te zien in het Lalique Museum in Doesburg. Meer informatie vindt u hier.

Concert: Sabrina Starke

Zangeres Sabrina Starke brengt in haar show Imagine een eigen songbook van nummers die onze wereld ten positieve hebben veranderd. Van Imagine van John Lennon tot Blowin’ in the Wind van Bob Dylan en van People Get Ready van Curtis Mayfield tot Get Up Stand Up van Bob Marley. Sabrina en haar band hopen ons te inspireren om ook een steentje bij te dragen aan een betere wereld — want die begint immers bij jezelf. Of om met John Lennon te spreken: ‘I hope someday you’ll join us / And the world will live as one.’

Sabrina Starke speelt op zaterdag 22 juli in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam haar voorstelling Imagine. Aanvang: 20:00 uur. Meer informatie vindt u hier.

Toneel: De Verlossing

“De zomervoorstelling De Verlossing grossiert in vette Vlaamse volzinnen,” schrijft de Theaterkrant. Hoe kan het ook anders als je een toneelstuk van Hugo Claus op de planken brengt. Theatergroep Suburbia brengt deze zomer De Verlossing op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. De komische voorstelling verhaalt over een familie in een armzalig huis die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven.

Op de website van het gezelschap staat: “Hugo Claus balanceert meesterlijk op de rand van humor en tragiek. Hoe hopeloos het leven van het gezin ook is, door rake observaties is De Verlossing vooral buitengewoon geestig.” Nog tot en met 30 juli te zien.

Theatergroep Suburbia speelt De Verlossing tot en met 30 juli op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Het publiek zit overdekt. Meer informatie vindt u hier.

Festival: Kwaku Summer Festival

Wat in 1975 in de Bijlmer begon als een voetbaltoernooi voor arme inwoners die niet op vakantie konden, is anno 2017 het Kwaku Festival uitgegroeid tot een van de leukste festivals van het land. Vier weekenden lang — van 15 juli tot en met 4 augustus — staat het Nelson Mandelapark in Amsterdam in het teken van dans, muziek en eten. Bij ruim honderd stands kan wat lekkers te eten worden gehaald. Op muzikaal gebied stelt het festival ook niet teleur; op vrijdag 21 juli betreedt Earth, Wind & Fire het podium, op vrijdag 4 augustus sluiten reggaesterren Anthony B, Richie Spice en Duane Stephenson het maandlange festival af.

Het Kwaku Summer Festival vindt vier weekenden — van 15 juli tot en met 4 augustus — plaats in het Nelson Mandelapark in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.