Spring naar de content

D66 wil de vermeende geslachtsloonkloof bij de NPO laten onderzoeken

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet onderzoeken of mannen en vrouwen binnen de publieke omroep gelijkwaardig betaald krijgen. Althans als het aan D66 ligt. De partij stelde schriftelijke Kamervragen naar aanleiding van een uitspraak van een van de omroepbazen in het Algemeen Dagblad over salarisdiscriminatie. Daar zou geen sprake van zijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Dat de publieke omroep een aantal grootverdieners in dienst heeft, is inmiddels geen geheim meer. Zowel Matthijs van Nieuwkerk als Giel Beelen incasseerden in het verleden een jaarlijks salaris van meer dan vijf ton. D66 wil weten of er verschillen zijn tussen het salaris van mannen en vrouwen op dezelfde functie.

De tekst gaat hieronder verder. 

“Wij zijn benieuwd of Dekker bereid is een, zo nodig anonieme, ‘quick-scan’ uit te voeren op gelijkwaardige functies en de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen de publieke omroep,” zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte tegen het Algemeen Dagblad. “Om te zien of het daar écht zo goed is gesteld.”

Sceptisch D66

Volgens Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, is er sprake van ‘fatsoenlijke cao’s’ die ‘geen onderscheid maken naar geslacht, maar naar functie en functiezwaarte’. D66 is hier sceptisch over. Volgens Paternotte ‘zit er maar één vrouw tussen de topinkomens’. Dat is presentatrice Antoinette Hertsenberg van consumentenprogramma Radar.

BBC

Afgelopen maand werd onder druk van de Britse politiek de salariscijfers van de BBC vrijgegeven. Hieruit bleek dat er sprake was van een grote ‘geslachtsloonkloof’. Presentator Chris Evans verdient omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro per maand, terwijl Claudia Winkleman — de eerste vrouw op de loonlijst —  het moet doen met een schampere 500.000 pond.

D66 bewandelt hetzelfde pad als de Britse politiek en probeert nu in Nederland eenzelfde discussie aan te zwengelen.

Onderwerpen