Spring naar de content
bron: Jinek

Terugkijken: hoe Jinek de formatiehandel tracht te duiden

In polderland Nederland wordt er weer als vanouds gezocht naar compromissen. Tijdens dag 147 van de formatie lijkt de herstart van de besprekingen een uitgelezen moment om te beginnen met een soort ‘themabingo’ tussen Pechtold en Segers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Soms is het verstandiger om te kijken: we pakken het ene probleem aan op de manier die jij ideaal vindt en het andere zoals de ander dat zou zien,” zegt Alexander Pechtold op de woensdagmiddag tegen de pers. “Dan kun je ook aan Nederland laten zien waarom je voortgang maakt met het één en over het ander afspreekt om dat niet te doen.”

Met die uitspraak is direct een beeld ontstaan dat hij – om tot een overeenkomst te komen met de ChristenUnie – zijn grote verkiezingsstandpunten zou willen uitruilen. Tegen politiek verslaggever Jaïr Ferwerda van Jinek zegt hij: “We zijn een polderland waar we voor iedereen een weg proberen te vinden die goed te verklaren is naar de achterban en die leidt tot overeenstemming.”

De tekst gaat hieronder verder.

In de uitzending van Jinek op de late avond proberen NOS-verslaggevers Ron Fresen en Joost Vullings deze draai van Pechtold te duiden.

Worsteling

“Ik zie bij Pechtold – tussen alle grapjes door – dat deze formatie een worsteling voor hem is.” Op economisch vlak lijken de partijen er – getuige het door Gerrit Zalm geproduceerde economisch ‘skelet’ – uit te komen, maar het gaat volgens Vullings om het beleid op de moeilijke thema’s dat je koppelt aan de euro’s. “Het gaat om de behandeling van vluchtelingen en asielzoekers en niet om het economische vlak van die discussie.”

Segers en Pechtold zitten op de eerste formatiedag na de zomerstop geruime tijd samen. Beiden zijn op zoek naar een compromis, al is dat volgens Vullings niet de enige optie. “Je zou ervoor kunnen kiezen om er vrije kwesties van te maken, zodat ieder Kamerlid vrij is om te stemmen, maar dat wordt snel een zooitje.”

De tekst gaat hieronder verder.

Pia Dijkstra

Al lijkt D66 snel terug te krabbelen en de uitspraken van Pechtold te nuanceren. Fresen: “Zij zijn als de dood dat het beeld gaat ontstaan dat Pechtold nu principes – in de trant van: ‘doe mij de embryo’s, krijg jij de ouderen’ – wil uitruilen met Segers. Vergeet ook niet dat veel kiezers voor D66 hebben gekozen voor hun medisch ethische standpunten. Kijk maar naar het aantal voorkeursstemmen voor Pia Dijkstra.”

Toch moeten de partijen er in deze samenstelling uitkomen, vindt Fresen. “Onder de streep is er geen realistisch alternatief voor dit kabinet.” Een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen zijn wat hem betreft uitgesloten. “Al zal geen kabinet zijn waar de liefde vanaf spat.”

De gehele uitzending van Jinek is hier terug te kijken.