Spring naar de content
bron: Corné van der Stelt

Koos Postema en Aad van den Heuvel: ‘Hef die hele VARA maar op’

De televisie raakt steeds meer in de greep van managers en de commercie. Koos Postema (84) en Aad van den Heuvel (82), beiden éminence grise van de publieke omroep, zien het met lede ogen aan. “Sociale rechtvaardigheid bij de VARA? Wat een krampachtig gelul. Hef dan de hele boel maar op.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Als de gewezen HP-verslaggever met een taxi – die hij nota bene uit eigen zak moet betalen, zover is de status van de journalist al gedaald – een kwartier later dan afgesproken wordt afgezet voor de loopplank van een woonschip aan de paradijselijke oevers van de Loenense Vecht en daarna nog vijf minuten bezig is om de boothond te trotseren, weet hij zeker dat zijn vertraging hem op een lichte reprimande komt te staan van een van de omroepeminenties van weleer.

En ja hoor, eenmaal in de kombuis van Casa Sabre, de bootbungalow van Aad van den Heuvel en zijn vrouw – regisseuse en oud-Journaalomroepster Annette Kentie – tikt bezoeker Koos Postema vermanend op zijn pols waar doorgaans een klokje zit. “Je bent te laat, beste vriend.”

Onderwijzersbloed verloochent zich nooit. Postema stond voordat hij 57 jaar geleden bij de publieke omroep ging werken vijf jaar voor de klas en werd ooit door Gerrit Komrij bestempeld als ‘de dekselse popularisator van de VARA, educatief tot op het merg’. Aad van den Heuvel – evenveel omroepmijlen en mijlpalen als Postema op de teller, samen hebben we het over dik 110 jaar omroephistorie – werd door dezelfde Komrij gekarakteriseerd als ‘de katholieke Koos Postema, de schoolmeester van de KRO’.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.