Spring naar de content
bron: ANP/Remko de Waal

Deze kandidaten willen PvdA-voorzitter worden

Nu Hans Spekman zich terugtrekt als partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid heeft de partij een nieuwe voorzitter nodig. Er zijn drie kandidaten die deze rol van hem over willen nemen, waarvan één duo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Luna van der Waarde
PvdA
Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk. Beeld:

Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk stellen zich samen kandidaat voor het voorzitterschap van de PvdA-fractie. Wie zijn zij? 

PvdAnders

Oosenbrug was van 2012 tot 2017 Tweede Kamerlid voor de fractie. Oosterwijk is op dit moment beleidsmedewerker van de fractie in Brussel. Hij wil, mits zij samen voorzitter worden, de reorganisatie in handen nemen. 

Het duo komt met concrete voorstellen waarmee ze de PvdA opnieuw willen definiëren. Daarnaast willen zij met bijeenkomsten en sociale media mensen betrekken bij wat ze doen. Oosenbrug en Oosterwijk willen dat de partij en haar vertegenwoordigers zich meer uitspreken, duidelijke en harde keuzes maken en die met passie brengen.

Het duo heeft de campagne PvdAnders gelanceerd: een website waarop zij geïnteresseerden op de hoogte houden van hun bezigheden en ideeën. ‘Open en uitgesproken progressief’, dat is het eerste wat je te zien krijgt op hun website die eindigt met het motto van het duo: “Oosenbrug en Oosterwijk, samen met jou voor verandering.”

“Vier handen krijgen meer gedaan dan twee, maar er zit meer achter een tweekoppige kandidatuur. We hebben namelijk een team nodig, van mensen met lef, om de PvdA weer op het rechte pad te krijgen,” melden ze.

PvdA
Nelleke Vedelaar. Beeld:

Hun uitdager

De andere politica die zich kandidaat stelt als opvolger van Spekman is Nelleke Vedelaar. Op dit moment is zij wethouder zorg, sociale zaken en wonen in Zwolle. Binnen de PvdA schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen. 

Manifest

Vedelaar heeft een manifest opgesteld met haar ideeën voor de partij. Daarin schrijft ze dat het vertrouwen in de PvdA teruggewonnen moet worden. Zij wil dat doen door het een nieuw perspectief te bieden. “Alleen als we trouw zijn aan onze idealen en weer trouw zijn aan onze mensen. En ik ben strijdbaar om dat te doen. Samen met elk lid, bondgenoot en iedereen in de samenleving die Nederland mooier, liefdevoller en rechtvaardiger wil maken,” merkt ze op.

Zij heeft net als het duo Oosenbrug en Oosterwijk een aantal concrete plannen om het vertrouwen in de PvdA terug te winnen. Zo moet de partij veranderen van statutenpartij naar een ideeënpartij. Vedelaar en Oosenbrug en Oosterwijk gaan de komende tijd enkele keren met elkaar in debat alvorens de voorzitter bekend wordt gemaakt. Op 7 oktober maakt Spekman plaats voor zijn opvolger.