Spring naar de content
bron: ANP/Martijn Beekman

Basisschoolleraren verdienen zo veel meer

Uit de gelekte Prinsjesdagstukken blijkt dat de te vormen coalitie — die we hoogstwaarschijnlijk aan zullen moeten gaan spreken als Rutte III — 270 miljoen euro gaat uittrekken voor hogere salarissen in het basisonderwijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Lodewijk Asscher mocht dan wel niet met de eer strijken, hij heeft toch gelijk gekregen. Toch fijn voor de man, die het lukte om door middel van een politiek steekspelletje een klassiek links thema dagenlang op de voorpagina te krijgen. Dat is de overige politieke partijen met hun eigen inhoudelijke verhaal niet gelukt. De afgelopen week hebben we het verder alleen gehad over een onwelriekende lavendelkleurige voordeur.

Jammer is alleen dat dit voorgestelde bedrag van 270 miljoen euro misschien klinkt als een ‘substantieel bedrag’, maar uiteindelijk niet veel meer voorstelt dan een fooi. In de woorden van Thijs Roovers, woordvoerder van de actiegroep van basisschoolleraren, gaat dit bedrag helemaal niets oplossen. “Dat is een bosbrand blussen met een waterpistool.” De leraren eisen 1.4 miljard euro. Dat klinkt misschien als veel geld, maar daar is niets onredelijks aan.

Tweeduizend

Er dreigt een enorm tekort aan leraren in het primair onderwijs. Komend jaar zijn er tweeduizend leraren te weinig, als we zo doorgaan zijn dat er acht jaar tenminste tienduizend. Het is niet gek dat er een tekort aan leraren is in het primair onderwijs: de hoge werkdruk en de belachelijk lage salarissen zijn domweg niet te verkopen.

Leraren die lesgeven op de middelbare school — met een vergelijkbare verantwoordelijk en een salaris dat ook al niet overeenkomt met hun hoge werkdruk — verdienen alsnog vele honderden euro’s meer per maand. Bruto verdient een leraar op een middelbare school gemiddeld 20 procent meer. Dat valt niet te verdedigen.

Onvoldoende heiligen

Waarom is het salarisverschil tussen docenten op een middelbare school en een basisschool zo groot? Eigenlijk heeft niemand daar een goed antwoord op. Het is historisch zo gegroeid met een procentje hier en een bezuiniging daar. We kunnen basisschoolleraren afdoen met het stereotiepe ‘kleuterjuf’, als een beroep dat eigenlijk iedereen wel zou kunnen verrichten, maar dit doet geen enkel recht aan de rol die deze mannen en vrouwen vervullen in onze maatschappij. Leuk dat ze zeggen dat het onderwijs geen baan zou moeten zijn, maar een roeping. Jammer genoeg zijn er onvoldoende heiligen op de wereld. Alle andere mensen moet je toch echt gewoon betalen.

Iedere keer als er een maatschappelijk probleem op tafel ligt, wordt de oplossing zowel door rechts als door links gezocht in het onderwijs. Besef van onze geschiedenis, respect voor vrouwen, jongens die onvoldoende jongen zouden mogen zijn, het oplossen van een taalachterstand, empathie voor minderheden, het opdreunen van het Wilhelmus, gelijke kansen op de arbeidsmarkt, maatschappelijke cohesie, overgewicht, kindermisbruik en jeugdzorg, respect en discipline, antiradicalisering; er is geen probleem zo groot en zo fundamenteel dat het niet door onze basisschoolleraren opgelost zou moeten worden.

Het salaris van de basisschoolleraren zit echter al zes jaar op de nullijn. Het idiote, oneerlijke loon dat ze krijgen om onze kinderen op te voeden, is al zes jaar lang niet verhoogd. Wel zijn door alle bezuinigingen conciërges en administratieve medewerkers ontslagen. Raad eens wie hun werk moest overnemen?

Juist.

Maatschappelijke taak

Dus terwijl de experts bij Pauw en Buitenhof iedere keer over ‘het onderwijs’ kakelen alsof dit het ei van Columbus is, staan de leraren te dweilen, excelsheets bij te werken, avondenlang lessen voor te bereiden en huiswerk na te kijken. Hoe minder leraren, hoe voller de klassen. Ik weet niet of u ooit geprobeerd heeft om de orde te bewaren bij een groep van dertig schreeuwende kinderen van 9. Mij zou je voor geen goud zo ver krijgen.

Basisschooldocenten zorgen voor onze kinderen, leren ze waar we zelf geen tijd, geduld, of betere oplossing voor hebben. Nog belangrijker; ze zorgen ervoor dat we zelf niet de hele dag met onze eigen kinderen opgescheept zitten. Iets wat na de recente schoolvakantie met een boel ouders zou moeten resoneren.

Geef ze een eerlijk salaris en verlaag hun werkdruk. Anders moeten we straks nog een keer zélf al onze maatschappelijke problemen oplossen.