Spring naar de content
bron: Redbad/Jurre Eibert/Longhouse

De baardman als cultureel stijlicoon

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week vervolgt ze haar tiplijst met rare Sinterklaas- en kerstcadeaus en blikt ze vast vooruit op de Nederlandse vikingfilm Redbad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Redbad
De mannen met baarden uit Redbad. Beeld:

Mannen met baarden

Jan, Pier, Tjores en Corneel wisten het al: als zij ter kaperen wilden varen, moesten ze hun baard laten staan. Want een piraat zonder baard is natuurlijk geen gezicht. Dat is niet stoer en zo. Welnu, als je tegenwoordig als figurant een beetje aan de bak wil komen, kan het ook geen kwaad een flinke sik te kweken, want de vikingseries en soortgelijke films vliegen je om de oren. Het begon allemaal met History Channels Vikings, een verrukkelijke serie met uitermate sappige heren en stoere wijven, door mijn Facebookvriendinnen en mij ook wel ouwewijvenporno genoemd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Of het verhaal over koning Ragnar Lothbrok historisch helemaal koosjer is zou ik niet durven beweren, maar wat zou het? Zolang die grote mannen met vlechtjes in hun baard – schattig! – elkaar maar in hun halfblote bast te lijf gaan, hoor je mij niet klagen.

In de serie The Last Kingdom over koning Alfred de Grote van Wessex is het ook weer Vikings en andere stoere types galore. Historisch gezien is deze serie een stuk betrouwbaarder dan Vikings, dus je steekt er ook nog wat van op. Op Netflix is sinds kort de vikingserie Norsemen te zien, die ofwel komisch bedoeld is, ofwel dramatisch slecht geacteerd is, daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar wederom baardmannen in overvloed.

En dan komt er binnenkort van eigen bodem de film Redbad, over de Friese koning Radboud, die het opneemt tegen opdringerige Franken die de Friezen willen bekeren tot het christendom. Honderden figuranten met lang haar en dito baarden werden daarvoor onlangs opgetrommeld, Ik had er graag een kijkje genomen.

Hier alvast een kleine impressie. De tekst gaat hieronder verder.

De film komt in de loop van 2018 in de bioscoop.

Redbad
Beeld:

Verlanglijstjestips #3

Persoonlijk heb ik duizend keer liever een blokje kaas bij mijn wijntje dan een stukje chocola, maar blijkbaar is de combi wijn/choco zo populair, dat er nu ook chocoladewijn de markt gebracht is. Wie een letter een beetje afgezaagd vindt, kan via deze site rode of witte Chocowine bestellen, zowel losse flessen als pakketten inclusief bijbehorende glazen. Wat de heren en dames wijnkenners ervan vinden heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen.

Dan wil ik het nog hebben over deze kartonnen doos voor de poes die alles al heeft. Voor hem of haar is er nu de cat camps. Dat is een miniatuurtent met een superzachte binnenvulling, waar uw kat zich heerlijk in kan terugtrekken. Of ze het ook werkelijk gaan doen, is natuurlijk nog maar de vraag want. Het blijven katten hè. De mijne slaapt tegenwoordig het liefst in de gootsteen…?

Redbad
Beeld:

De anatomie van een Barbie

Echt supercute zijn de anatomische speelpoppen van kunstenaar Jason Freeny. Hij gebruikt daarvoor echt kinderspeelgoed zoals legopoppetjes, barbies en my little pony’s.

Daarvan snijdt hij een deel weg en vult ze op met anatomisch correcte botten en ingewanden van beschilderde klei. Begonnen als een geintje, maar inmiddels een Museumcollectie.

Daar mag er wel eentje van in mijn schoen…

Onderwerpen