Spring naar de content
bron: Jinek

De tranen van de misbruikte Renald Majoor moeten iedereen behoeden

Voor hem op tafel staat een glas bier. Het glas is nog voor een derde gevuld als we hem voor het eerst deze avond in de ogen kijken. Tegenover Renald Majoor zit oud-wielrenster Marijn de Vries. Naast haar Johan Derksen, naast Majoor Jesse Klaver. De kop van de uitzending van Jinek deze week is voor niemand mals.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Opnieuw worden de feiten opgerakeld. Majoor voetbalt in de jeugd bij Vitesse als hij seksueel wordt misbruikt. Hij zit in de C1 en slaapt weleens bij een teamleider. Dat doet hij samen met een andere speler van de B1. Ze wonen allebei ver weg van de club. Met hem voetbalt hij wat af. Tot dan toe niets aan de hand. Totdat Renalds clubgenoot uit de B1 er eens een nacht niet is; hij is naar zijn ouders, naar Schiphol. Renald is die nacht alleen.
Moederziel alleen. Het noodlot slaat toe.

Rapport benoemt geruchten

Aanleiding voor het gesprek bij Jinek is een rapport over seksueel misbruik. Een op de acht sportende kinderen is of wordt volgens het rapport seksueel misbruikt. Majoor is een van hen. Onder meer dankzij Majoor is het onderzoek gestart. Daar mag iedereen Majoor dankbaar voor zijn. Ieder sportend mens of ouder met sportende kinderen kent immers de geruchten over die ‘vieze’ trainer of masseur. Terecht of onterecht. Vandaag de dag kunnen geruchten worden benoemd.
Dankzij de cijfers. Dankzij Majoor.

Aan tafel

Johan Derksen heeft kritiek op het rapport. Hij vindt dat er meer moeite gedaan had mogen worden voor een dergelijk zwaar onderwerp. Verder, los van het onderzoek, ontbreekt volgens hem een screening voor vrijwilligers die ‘met een groep kinderen het land in mogen’. Iedereen aan tafel knikt.

De tekst gaat hieronder verder.

Een column van oud-wielrenster De Vries heeft Majoor het zetje gegeven zijn verhaal te doen. Ze zegt in de uitzending dat haar voorval ‘niets voorstelt’ bij wat Majoor heeft meegemaakt. Jesse Klaver vertelt wat over hoe hij zijn eigen kindje terloops bijbrengt dat het eigen lichaam van jezelf is.
Tot zover de rest van de tafel.

De Kleine Grote Renald Majoor

Het raakt Majoor. Een greep terug in de tijd. De kleine Renald (3) woont met zijn broer op een vuilnisbelt in Haiti. Zonder ouders. Renald en zijn broer worden van de belt geplukt. Renald wordt door Nederlandse ouders geadopteerd.

Van de vuilnisbelt naar Nederland. Renald heeft moeite, kan zich emotioneel niet binden aan zijn adoptieouders, gedraagt zich agressief. Hij belandt in een opvanghuis. Acht is hij dan. Renald weet het niet meer. Ja, voor de bal kent hij liefde. Vier jaar later belandt er prompt een brief van voetbalclub Vitesse op de mat. Hij mag in de jeugd van Het Grote Vitesse komen voetballen. De kleine grote atletische gebouwde Majoor kan zijn geluk niet op.

Aan tafel

Verplaatst u zich eens in Renald Majoor. Daar, aan tafel bij Eva Jinek begin deze week. Inmiddels heeft hij een eigen stichting: De Stilte Verbroken. Een stichting om te voorkomen dat anderen meemaken wat hem zijn leven lang doorkruist. Daar, aan tafel bij Eva Jinek weet niemand wat bij Renald Majoor precies door het hoofd gaat. Iedereen ziet wel dat hij pijn lijdt. Heel erg veel pijn.

Majoor vertelt over zijn twintig jaren zwijgen, het doorbreken daarvan, hoe verschrikkelijk het lijden is na seksueel misbruik. Hij breekt na de vraag over hoe hij met zijn eigen kindje spreekt over het baas over eigen lichaam zijn. De tranen rollen over zijn wangen zodra de camera afwendt. Majoor probeert nog wat woorden uit te brengen. Hij verwacht een fundamentele verandering na dit jaar. Een jaar dat in zijn ogen in het teken staat van #metoo.
Het is genoeg.

Dit stuk is voor Renald Majoor. Bedankt dat je zo dapper bent geweest om je verhaal te doen. Keer op keer. Jij bent degene die het zwijgen doorbreekt, die een gezicht geeft aan datgene waaraan niemand wil worden gelinkt. Eerder al bij De Volkskrant en bij RLT Late Night, nu opnieuw, bij Jinek. Ondanks de tranen, ondanks de pijn. Hopelijk behoeden jouw tranen eenieder voor wat jou is overkomen.
Bedankt, Renald.

Het hele interview is hier te bekijken.