Spring naar de content
bron: Screenshot Oud en Nieuw onder vuur, Powned

En toen had de onbekende Nederlander een stem en gezicht

Al decennialang staat Scheveningen met Oud en Nieuw in brand. Op het strand van de bekendste badplaats van ons land worden ieder jaar namelijk twee vuurstapels gebouwd en om klokslag twaalf uur in brand gestoken. Dat is traditie. Al drijft dit gebruik ook een wig tussen oorspronkelijke Scheveningers en nieuwkomers, blijkt uit het televisieprogramma Oud en Nieuw onder vuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Zeg tegen de verstokte mannelijke Scheveninger dat het bijna oudjaarsdag is en zijn hartslag begint te stijgen. Nog heel even, en hij mag weer gaan bouwen aan een van de twee grote vuurstapels op het strand. Jaarlijks bouwt deze man een metershoge toren van pallets, die om klokslag twaalf uur op oudjaarsavond in brand wordt gestoken. Ook is hij jaarlijks in competitie met zijn stadsgenoot uit Duindorp, waar een vergelijkbare stapel verrijst uit het zand. Er worden dit jaar zelfs wereldrecords gebroken met deze traditie.

De tekst gaat hieronder verder. 

In het nauw

Echter, tot afgrijzen van de inwoners van de door Den Haag opgeslokte vissersplaats komt dit gebruik in het nauw. Dat ligt volgens de Scheveningers door de grotere groep mensen ‘van buiten’. Zoals Monique, een makelaar voor expats.

Met klassieke muziek op de achtergrond vertelt ze in haar appartement met uitzicht op zee over de rooklucht en geluidsoverlast. “De gemeente zei dat ze het vuur zouden verplaatsen, maar dat is amper gebeurd,” stelt ze. “Het zit nog heel goed in het zicht. Als de wind aflandig is, wordt een vuurzee van 25 meter recht op ons gebouw geblazen. Dat is toch beangstigend.”

Voor gewone Scheveningers als Don is het vuur een uitlaatklep. Na zijn door rugklachten gedwongen vertrek uit de bouwsector raakt hij in een sociaal isolement. “Dat raakte mijn trots,” vertelt hij aan verslaggever Rutger Castricum. “Toen werd ik gevraagd door de organisatie van de vreugdevuren. Mijn sociale leven staat daardoor weer op een normaal peil.”

Het jaar van de onbekende Nederlander

Volgens medebouwer Michel zou een jaar zonder vreugdevuur een groot gemis zijn. “Ik denk niet dat de gemeente dat wil. Als ze drie keer nadenken, want dan gaan we gewoon in de straat vuur bouwen. Dan laten we ons niet meer wegjagen en heb je gewoon weer overlast in de buurt.” Scheveningen moet Scheveningen blijven, vindt hij.

De hele uitzending is hier terug te kijken.