We mogen zeggen wat we willen, maar niet alles mag
Volgens onze minister-president Mark Rutte kan de vrijheid van meningsuiting in ons land niet groot genoeg zijn. Toch zit zijn minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus met zijn handen in het haar na de uitspraken van imam Fawaz Jneid. Hoever reikt onze vrijheid van meningsuiting? Een overzicht.
“Ahmed Aboutaleb is een vijand van de islam die de rechten van moslims bestrijdt.”
In een op Facebook gepubliceerde preek zocht Jneid de grenzen van onze vrijheid van meningsuiting op door te stellen dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb geen echte moslim is. Tegelijkertijd neemt hij nergens het woord ‘afvallige’ in de mond en stelt hij een aantal keer dat geweld tegen Aboutaleb niet toegestaan is.
Dat is volgens publicist en politiek filosoof Tamar de Waal genoeg reden om Jneid niet te vervolgen. “Ik geef het Openbaar Ministerie gelijk dat ze heel ver moeten construeren en interpreteren om vervolging mogelijk te maken. En terughoudendheid is belangrijk, omdat de vrijheid van meningsuiting het beste zo ruim mogelijk kan worden ingevuld,” stelt ze aan tafel in het televisieprogramma Buitenhof.
De tekst loopt hieronder door.
Jneid is een man die vaker in opspraak is gekomen met zijn uitspraken. Na de vertoning van Submission van Theo van Gogh preekt hij:
“O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen (amen). Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet.”
Ook Ayaan Hirsi Ali moet eraan geloven:
“O God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker (amen). O God, bezorg haar een tongkanker.”
Tijdens deze preek – toentertijd vertaald door De Volkskrant – noemt hij Hirsi Ali consequent ‘deze onvruchtbare’ en hij Van Gogh ‘deze criminele schoft’.
Volgens de huidige minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus zijn de uitspraken niet strafbaar en net binnen de randen van de vrijheid van meningsuiting. Deze vrijheid is onder andere verankerd in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens en in artikel 7 van onze Grondwet.
Dat wil echter niet betekenen dat we onbegrensd mogen zeggen wat we vinden. Kijk maar naar de veroordeling van PVV-leider Geert Wilders na zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Maar wat mogen we dan allemaal wel zeggen in ons land? Waar liggen de grenzen van onze vrijheid van meningsuiting?
Wat mag wel volgens de wet?
“Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.”
Alexander Pechtold, 12 februari 2018.
“Ahmed Aboutaleb is een vijand van de islam die de rechten van moslims bestrijdt.”
Fawaz Jneid.
“Ik ken Erdogan nog uit de tijd dat hij een jongenshoertje was in een bordeel in Istanbul en ik kwam daar regelmatig, omdat ik homoseksuele stoom moest afblazen. Ik heb nog een pijpbeurt van hem tegoed.”
Hans Teeuwen, april 2016.
“‘Buitenlanders’ als Gaston Taument en Regi Blinker horen niet in Nederland thuis.”
Het Rotterdamse raadslid Martijn Freling van CP’86, 1994.
“Ik moet bekennen: op emotioneel niveau doet het mij niets. Helemaal niets. Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.”
AD-columnist Hanina Ajarai over MH17, juli 2017.
“De echte trotse fiere neger, mag ik hem zo noemen, zou in opstand moeten komen als hij wel voldaan voor de spiegel staat, zin heeft in een nieuwe dag, de radio aanzet en weer van die types hem hoort beschermen. Daar zit hij niet op te wachten. Dit artikel staat een goede emancipatie van de trotse, sterke neger – ik noem hem maar zo – in de weg.”
Theo Hiddema, november 2017.
“Zwarten overtreffen ons in geheugen en verbale begaafdheid, maar doen voor ons onder in analytisch vermogen.”
Toenmalig VVD-Eerste Kamerlid G. Zoutendijk, 1982.
“Johnson Molenaar.”
Dit mochten Vietnamdemonstranten in de jaren zeventig wel roepen.
Wat mag niet volgens de wet?
“Willen we meer of minder Marokkanen? Dan gaan we dat regelen.”
Geert Wilders, 19 maart 2014. Straf: geen. Wilders zou volgens de rechtbank al genoeg gestraft zijn. De PVV-voorman is in hoger beroep gegaan.
“Sylvana: het Surinaamse neuksletje van die drie andere DENK-pieten.”
“Als al die apekoppen het hier zo erg vinden, laten ze dan oprotten naar een land waar ze qua kleur niet opvallen.”
“Trek een plastic zak over je rotkop en stik.”
“En zwarte piet is knapper dan die boomaap.”
Bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons, 22 Nederlanders werden door de rechter veroordeeld. Straf: variërend van een werkstraf van 80 uur tot 450 euro boete.
“Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af.”
Hans Janmaat, 1997. Straf: twee maanden cel voorwaardelijk en 7.000 gulden.
“Joden hebben de Holocaust aan zichzelf te wijten door de Messias niet te erkennen.”
Evangelie-echtpaar Jenny en Lucas Goeree in de jaren tachtig. Straf: het echtpaar is meerdere malen (van dwangsommen tot gevangenisstraffen) veroordeeld.
“Zuid-Molukkers beneden een bepaalde leeftijd moeten het land uitgezet worden.”
Oud-VVD-Kamerlid Theo Joekes, 1978. Straf: 1.000 gulden boete.
“De islam is een krankzinnige ideologie en de massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt een vrijwel onomkeerbare schade tot aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims.”
Pegida-spreekster Raffie Chohan, 2016. Straf: 800 euro boete
“Club van Sinterklaas?”
“FC Aap”
“Moeten jullie niet in Gouda zijn?”
Drie mensen die racistische teksten plaatsten onder de selfie van spelers van het Nederlands elftal, 2015. Straf: 360 euro boete.
“Rost van Tonningen is een landverrader.”
Henricus Ruyter (Rooms-Katholieke Staatspartij, een voorloper van het CDA) over NSB-Kamerlid Meinoud Rost van Tonningen. Straf: 25 gulden boete.
“Waarom zou een praktiserende homo-seksueel beter zijn dan een dief?”
RPF-Kamerlid Leen van Dijke, 1996. Straf: 300 gulden. Hij wordt in hoger beroep vrijgesproken
“Johnson Moordenaar.”
Dit mochten Vietnamdemonstranten in de jaren zeventig niet roepen. Straf: een nacht in hechtenis.