Spring naar de content
bron: Shutterstock

Acht vuistregels voor een gezond leven

Veel mensen denken dat het ingewikkeld en tijdrovend is om gezond te leven. Maar het tegendeel is waar. Met enkele eenvoudige maatregelen profiteer je van bijna alle bewezen positieve effecten van een gezonde levensstijl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door William Cortvriendt

Sinds de publicatie van Hoe word je 100? (2014), mijn eerste boek in de Nederlandse taal, heb ik met genoegen meer dan honderd presentaties gegeven in Nederland in België. Sommige voor artsen, de meeste echter voor niet medisch geschoolden. Na afloop geef ik altijd uitgebreid de gelegenheid voor plenaire vragen en indien gewenst ook voor privé-vragen. De aard van de reacties en vragen heeft me een paar belangrijke dingen geleerd.

Het trof me dat juist artsen slecht op de hoogte zijn over de relatie tussen gezondheid en voeding.

Het trof me dat juist artsen slecht op de hoogte zijn over de relatie tussen gezondheid en voeding. Het is hoog tijd dat artsen zich op dit gebied laten bijscholen en ondervinden dat heel veel chronische aandoeningen kunnen worden genezen met de juiste leefstijladviezen en helemaal geen levenslange herhaalrecepten voor medicijnen vereisen! Wat mij ook opviel, was dat het in gezondheid geïnteresseerde publiek het streven naar een gezonde leefstijl vaak veel ingewikkelder maakt dan nodig. Want wat te denken van de vraag of supplementen met acetyl-coënzym A en ubiquinol nuttig zijn, wat ik vind van fluoride in het drinkwater, of zwarte of juist groene thee gezonder is, of je moet hardlopen of zwemmen en of ik zou kiezen voor curcumine of astaxanthine?

Kiezen voor gezonde elementen in je leefstijl waarvan de positieve effecten zijn aangetoond in gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek is veel simpeler dan velen denken en echt voor iedereen haalbaar.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.