Het huwelijk kán een zegen zijn

Daniela Hooghiemstra 18 sep 2018 Leven

Er wordt steeds minder getrouwd en steeds vaker gescheiden. Is het huwelijk ten onder gegaan aan de eigen vervolmaking, nu het een vrije keus is geworden en er geen sprake meer is van dwang? Of valt er toch nog iets te zeggen voor dit eeuwenoude instituut?

Getrouwd blijven ‘tot de dood ons scheidt’ is niet alleen steeds minder praktijk geworden, ook als ideaalbeeld heeft het afgedaan. Nooit eerder werd een maatschappelijk streven in een zo korte tijd, vanuit zoveel disciplines en met zoveel munitie zo trefzeker van zijn voetstuk getrokken.

Anders dan bij de onttakeling van het socialisme het geval was, is de trans-Atlantische campagne die sinds de jaren zestig tegen het duurzame huwelijk op gang kwam, nauwelijks op weerstand gestuit. Man, vrouw, arm, rijk, jong, oud, iedereen deed mee.

De enige die je tegenwoordig nog blozend van enthousiasme over het huwelijk kunt horen spreken, is Kees van der Staaij van de SGP, maar hij pleit ook voor de doodstraf.

Tegenwoordig geldt de huwelijkse staat als eentje die weliswaar orde brengt, maar waarvoor een hoge prijs betaald moet worden.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Reageer op artikel:
Het huwelijk kán een zegen zijn
Sluiten