Spring naar de content
bron: ANP

Ruud Koole: ‘Teflonlaag van Rutte wordt sleets’

Premier Rutte verdedigt vandaag zijn kabinetsplannen. Op deze vrijdagochtend stond het debat in het teken van de afschaffing van de dividendbelasting. Het debat daarover ontaardde in een eentonige herhaling van zetten. We belden naar Oegstgeest, waar Ruud Koole, hoogleraar Politicologie, ex-partijvoorzitter van de PvdA (2001-2005) en voormalig Eerste Kamerlid namens diezelfde partij (2011-2015), de Algemene Beschouwingen volgt “als een politieke junkie.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De toon van het debat is al een stuk beter dan woensdag.
“Woensdag was het niveau en het taalgebruik beschamend. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vanmorgen terecht opgeroepen tot fatsoen. De toon is vandaag een stuk beter.

“Het debat verliep verder volgens de verwachting. Rutte las vooral antwoorden op die waren voorgekauwd door ambtenaren. Pas bij de interrupties werd het spannender.”

Het ging vanmorgen natuurlijk vooral over de afschaffing van de dividendbelasting. Wat vindt u van de verdediging van Premier Rutte?

“Rutte’s argumentatie is armoedig. Dit debat over de dividendbelasting doet me erg denken aan het debat over het referendum in 2005 over de Europese Grondwet. Toen werd gezegd dat bij het niet-doorgaan van die grondwet ‘het licht in Europa uit zou gaan’. Dat is niet gebeurd.

“Nu gebruikt Rutte het doembeeld dat grote bedrijven wegtrekken uit Nederland als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. Dat is niet alleen doemdenken, het is ook nog eens erg speculatief. Bovendien is zijn gebrek aan argumenten, hij heeft er namelijk maar één, erg inspiratieloos.”

“Dit debat over de dividendbelasting doet denken aan het debat over het referendum in 2005 over de Europese Grondwet”

De herhaling van zetten was bij tijd en wijle ondraaglijk.
“Dat Rutte de oppositie zou gaan overtuigen, was niet te verwachten. Wat mij vooral opviel is de teflonlaag van Rutte, die wordt sleets. Hij heeft eigenlijk maar één argument, dus heel weinig variatie en flexibiliteit om de oppositie te pareren. Dat kan eigenlijk maar twee dingen betekenen. Of hij heeft daadwerkelijk maar één argument, waardoor hij niets anders kan dan zijn doembeeld herhalen. Of hij weet dat de coalitiepartijen hem niet laten vallen en zijn plan hoe dan ook door de Tweede Kamer komt. Ik denk dat het een combinatie is van beide.”

Rutte wordt al langer verweten dat hij op routine speelt. Zien we in die slijtage de naderende houdbaarheidsdatum van de premier?

“Er is slijtage te zien bij Rutte, sleetsheid zoals ik dat noem. Hij probeert die indruk te voorkomen en optimistisch is hij nog steeds. Toch heb ik hem creatiever gezien.

“Ik denk dat zijn politieke antenne inderdaad niet meer altijd even scherp is. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan zijn keuze voor ministers, denk aan Zijlstra, Opstelten, Teeven of aan Blok, hoewel die laatste er nog zit. Allemaal keuzes die niet goed hebben uitgepakt.”

Wie is de morele winnaar van het dividenddebat?
“Er is geen winnaar. De afschaffing van de dividendbelasting is niet populair in de samenleving, dat realiseert Rutte zich maar al te goed. Maar dat was voor dit debat ook al bekend. En hoewel de oppositie wordt gesteund door allerlei economen, bedrijven en een groot deel van het volk, haalt ze niets binnen. Daarom kunnen we vandaag niet spreken van een winnaar en een verliezer.”