Spring naar de content

Yes we can! 400.000 dollar voor een uurtje Obama

Aanstaande vrijdag komt niemand minder dan Barack Obama – kent u hem nog? De president van de Verenigde Staten vóór de tijd van boze tweets, seksschandalen en complottheorieën- naar Amsterdam. Voor een leiderschapsseminar van DenkProducties zal Obama gedurende een uur durend interview met Ben Tiggelaar zijn inzichten over leiderschap en verandering delen met het publiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Evi Timp

De prijs van het seminar? €995,-. Dit lijkt misschien wat veel voor één uurtje Obama (en andere sprekers van 09:30 tot 18:00), maar wat is eigenlijk het uurtarief van een voormalig president? De Amerikaanse president ontvangt een jaarlijks bedrag van $400.000 zolang hij in functie is, met de nodige bonussen hier en daar. Alhoewel dit bedrag zich ruim boven onze Balkenendenorm bevindt, zien we dat de meeste presidenten pas écht gaan verdienen na hun tijd in het Witte Huis. Gerald Ford was de eerste president die gebruik maakte van zijn status als voormalig Potus. Ford (president tot 1977) vroeg een bescheiden $40.000 per speech.

Inmiddels liggen die prijzen vele malen hoger. Zo vraagt George W. Bush gemiddeld $175.000 per speech: een royaal bedrag voor zijn Texaanse woorden. Bill en bijna-president Hillary Clinton vragen een uurtarief tussen de $250.000 en $500.000, maar blijken soepel in hun begroting. Zo kreeg Bill Clinton in 2011 $750.000 voor een speech voor het Zweedse telecombedrijf Ericsson, want wie weet er meer van de telecomindustrie dan Bill? Ook Obama trekt lering uit zijn voorgangers: gemiddeld ontvangt hij zo’n $400.000 per lezing.

De prijs die niet genoemd mag worden

Ter Hollandse vergelijking: wie de voormalig Minister-president Balkenende uitnodigt voor een lezing betaalt daar een luttele €8500 voor. Hans Janssen, oprichter van DenkProducties, liet zich niet tegenhouden door de presidentiële kostendrempel en hij kreeg het voor elkaar om Obama te regelen voor zijn seminar. Over de daadwerkelijke kosten mag hij, mede door de ondertekening van een non-disclosure agreement, niks zeggen. Wij wezen hem op de (openbare) tarieven van voormalig presidenten zoals Bill Clinton. “Ik weet dat het echt grote bedragen zijn. Bedragen waar we normaal gesproken niet over na moeten denken, maar iedereen zat achter Obama aan. Ik organiseer seminars over leiderschap en als één iemand de afgelopen jaren hét grote voorbeeld is voor leiderschap dan is hij het wel. Ik dacht: we moeten hem gewoon hebben. Of het in elk geval proberen”, aldus Janssen.

‘Een hoog bedrag, maar ik vind het redelijk’

Na zo’n 1,5 jaar proberen is het Janssen gelukt: Obama komt naar Amsterdam. We vroegen hem of Obama ‘de prijs die niet genoemd mag worden’ ook echt waard is? “Eigenlijk is hij de Messi en de Ronaldo van de sprekers bij elkaar. Kijk, als je Armin van Buuren een avondje inhuurt kost het je zo’n €400.000. Dat is natuurlijk aan de hoge kant, maar als iemand op zijn terrein de absolute wereldtop is, en dat is Obama, dan mag je op dat terrein natuurlijk ook de absolute wereldtop zijn qua tarief. Het zou heel gek zijn als hij zegt: ‘Ik kom voor een fles wijn en een boekenbon’, en dat ik dan vervolgens heel veel geld ga verdienen met de kaartverkoop. Mensen komen niet voor mij, ze komen voor hem. Het is een hoog bedrag, maar ik vind het redelijk.”

Het zou heel gek zijn als hij zegt: ‘Ik kom voor een fles wijn en een boekenbon’.

Over de hoge prijs van het seminar zegt Janssen: “DenkProducties organiseert eigenlijk alleen maar seminars in deze prijscategorie. We kiezen er bewust voor om hoog in de prijzen te zitten, maar we willen dan ook het allerbeste aanbieden. Er zijn wel wat mensen geweest die zich afvroegen waarom zij ditzelfde bedrag ook moeten betalen voor een Nederlandse spreker. Die vraag kregen we meer dan de vraag waarom deze vrijdag zo duur is, ja.”

Het seminar is inmiddels bijna uitverkocht. Is alles geregeld? “Jazeker. Er kwam veel kijken bij de organisatiekant van het geheel, maar we zijn er klaar voor. Bij grote namen zoals Obama krijg je allerlei richtlijnen mee, zo ook voor de beveiliging. Je moet natuurlijk niet hebben dat er -lekker Hollands-, maar één security meneer staat. Bij dit soort events moet je aan alles denken en mag er niks misgaan.”, aldus Janssen. Wij zijn benieuwd. En voor wie er vrijdag niet bij kan zijn: spaar nog even door en voor je het weet kan je Obama zelf inhuren om een uurtje mee te kletsen.