Spring naar de content
bron: Willemieke Kars

Bregje Hofstede: ‘Dit verhaal moest uit mijn tenen komen’

Vorige week verscheen de tweede roman van Bregje Hofstede (Ede, 1988). Drift verhaalt onverbloemd over de relatiebreuk met haar jeugdliefde en verscheen dan ook niet zonder slag of stoot. “Confrontatie is onvermijdelijk als je interessante literatuur wilt schrijven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robbert van Rijswijk

Waar gaat het boek eigenlijk over?
“Over een jonge vrouw die erachter probeert te komen hoe het heeft kunnen misgaan met de man die ze jarenlang heeft beschouwd als haar grote en absolute liefde. Op een winternacht is ze bij hem weggelopen met slechts een backpack vol dagboeken.
“Het verhaal laat zien dat er allerlei versies van jezelf bestaan, die vaak heel verschillend zijn. Zo is het boek bijvoorbeeld opgebouwd uit dagboekfragmenten van de hoofdpersoon, stukken uit haar debuutroman, en het logboek dat haar ouders bijhielden over haar jeugd. Al die delen laten steeds een andere versie, een andere kant van de hoofdpersoon zien. Deze hoofdpersoon heet Bregje Hofstede.”

Moet een schrijver onkies zijn voor mensen uit de persoonlijke omgeving?
“Nee, helemaal niet per se. Maar confrontatie is onvermijdelijk als je interessante literatuur wilt schrijven zonder louter clichés te gebruiken.
“Het verschil tussen onkies en waarachtig ligt in de intentie van de schrijver. Ik heb niet de bedoeling om punten te scoren ten koste van anderen en maak ook mezelf kwetsbaar. Bovendien is mijn relatie tot mijn intimi nog steeds compleet privé. Lezers denken alleen maar dat ze veel over mij te weten komen. Dat is het spel.”

Wat is de mooiste zin uit het boek?
“Die gaat over het volhouden van het idee dat alles goed gaat in je relatie. ‘Overdag lukte dat me wel, maar ’s nachts ging ik, terwijl ik met mijn ogen dicht in bed lag, in gedachten onze situatie af, zoals je met je tong een pijnlijke tand betast, en leek elk gaatje een krater.’”

Wat is de slechtste zin uit het boek?
“Als ik die zou weten, had ik hem natuurlijk weggehaald.”

Hoe snel schrijft u?
“Heel langzaam en heel snel. Ik heb tussen mijn debuut (De hemel boven Parijs, 2014, RvR) en Drift twee boeken geschreven die allebei zijn weggegooid omdat ze niet goed genoeg waren. Ik heb dus vier jaar nodig gehad voor een tweede geslaagde roman. Aan de andere kant: exact een jaar geleden was ik nog niet aan dit boek begonnen en heb ik in een half jaar de eerste versie op papier geknald. Dat zijn meer dan 2 pagina’s per dag.”

Hoe ziet zo’n schrijfdag eruit?
“Ik begin meteen als ik wakker word. Dat kan al om vijf of zes uur ’s ochtends zijn. Als ik net wakker ben en dat vieze nog heb, warrige haren en een slaapgeurtje, kan ik met meer eerlijkheid schrijven. Ik zit dan sterker in mijn eigen belevingswereld. Zodra ik mensen heb gesproken of de krant heb gelezen, lukt het veel minder makkelijk om die eigen stem te vinden.”

Waar schrijft u mee?
“Ik schrijf de hele eerste versie met een Lamy ABC vulpen. Het is dezelfde pen waarmee ik op de basisschool leerde schrijven.”

Lamy_Hofstede

Wat is de ergste tegenslag die u te verduren hebt gekregen tijdens het schrijven van dit boek?
“Slapeloosheid. Het verhaal moest – na twee mislukte boeken – uit mijn tenen komen en werd daardoor een obsessie. Ik verkeerde lange tijd in een soort semi-bewustzijn. Dat was pittig.”

Doet Bregje Hofstede aan mythevorming?
“Natuurlijk, iedereen creëert mythen over zichzelf. Kijk naar sociale media: elke post manipuleert de beeldvorming richting een bepaalde identiteit. Het is ook een van de thema’s van Drift, waarmee ik een alternatief verhaal over mijn werkelijke leven heb gemaakt. Ik merk dat ik soms zelf al moeite heb om die twee uit elkaar te houden.”

Hoeveel verdient u nu eigenlijk met zo’n boek?
“Bij Das Mag krijg je een hoger percentage dan bij andere uitgeverijen. Ik heb ook een voorschot gekregen. Maar hoeveel ik krijg, zeg ik niet.”

Welke schrijvers schaart u onder uw vrienden?
“Lize Spit en Ellen Deckwitz beschouw ik als vriendinnen.”
Denkt lang na en twijfelt. “Ik las vorig jaar een heel gek artikel van Jet Steinz over groepsvorming van jonge vrouwelijke schrijvers. Ze baseerde dat onder andere op de aanwezigenlijst van een Facebookevenement. Daar heb ik heel hard om gelachen. Maar ik ben daardoor een beetje terughoudend met het maken van lijstjes.”

Wie is uw favoriete Nederlandstalige schrijver?
“Ik lees vooral buitenlandse literatuur. Wel heb ik een groot zwak voor Nescio. Hij schrijft ontzettend helder, elegant en grappig.”

Tot slot: op het huis van welke schrijver zou u wel een precisiebombardement willen laten uitvoeren?
“Laat ik het zo zeggen: als ik de arrogantie en kleinzerigheid zie waarmee Jamal Ouariachi en David Pefko zich manifesteren op sociale media, vergaat mij elke lust om hun boeken te lezen. Zij willen per se over mensen heen pissen en zijn dus geen interessante geesten.”

Drift van uitgeverij Das Mag is nu verkrijgbaar voor €22,99

Onderwerpen