Spring naar de content
bron: Beeld: ANP

10 wenken om burn-outklachten voor te zijn

Er waart een heuse burn-outepidemie door het land. Tenminste, dat bericht arbodienstverlener, ArboNed. Van alle langdurig zieken heeft ruim eenderde te maken met psychische klachten. Zij zijn gemiddeld langer dan zeven maanden uitgeschakeld. In 2016 duurde het gemiddelde psychische verzuim bijna vijfeneenhalve maand. Een kwart van de burn-outgerelateerde zieken doet er bijna een jaar over om weer aan de slag te gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Consulteer een site als Thuisarts.NL en je ziet dat een burn-out doorgaans een giftige cocktail is van gedoe op het werk, met je relatie en jezelf en met overig ongerief heeft te maken. Bezoek aan de huisarts is uiteraard een eerste vereiste, maar misschien zijn er daarnaast toch ook een paar wenken te geven die het grauwe bestaan kunnen verlichten. Geen hoogdravend psychotherapeutisch geleuter, maar gewoon voortkomend uit de praktijk van alle dag.

Wenk 1:

Maak iedere dag een wandeling van minstens een half uur. Werknemers die dat een jaar lang trouw doen, voelen zich minder uitgeput of vermoeid. Zo ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Fysieke inspanning, liefst in de buitenlucht en niet in zo’n benauwde gym, prikkelt niet alleen de hormonen aangenaam, maar brengt je voorts op plekken in de natuur waarvan je het bestaan niet eens meer kende.

Wenk 2:

Houd een dagboek bij. Schrijven is orde brengen in de chaos. Vraag maar aan Arnon Grunberg die ooit getraumatiseerde veteranen aan het schrijven kreeg. Richt je tot je andere ik, desnoods de duivelse variant die de gemeenste vragen stelt. ‘Is je huwelijk wel zo goed als jij steeds zegt?’ ‘Ben jij niet ten diepste een enorme lul?’ Dat soort confrontaties kun je gerust aangaan, want alles wat je het dagboek toevertrouwt, blijft tenslotte in het dagboek.

Wenk 3:

Lees veel boeken. Non fictie, survivaltochten door Borneo en zo, uitgevoerd door lieden die in erbarmelijke omstandigheden verkeren – de ellende van een ander, biedt altijd troost. Maar fictie mag ook, bij voorbeeld de verzen van Gerard Reve, de verhalen van Maarten Biesheuvel of die van Lodewijk Wiener, ook zo’n heerlijke chagrijn. Steek ook maar het Zakboekje van Epictetus bij je, want dat bevat wenken voor een ‘juiste houding in uiteenlopende situaties’. Epictetus was een stoïsche wijsgeer uit de eerste eeuw na Christus.

Wenk 4:

Ben je een man, koop dan een bijl bij de Intratuin waarmee je je voorraad haardhout aan gort slaat. Goed om je agressie kwijt te raken. En stel je bij elk stukje hout maar voor dat het hoofd van je baas erop ligt, of dat van je vrouw of je ex, van je schoonmoeder.

Wenk 5:

Ben je een vrouw, verlies je dan eens zonder schroom in een guilty pleasure, zoals daar zijn: ’s avonds in je huispak van Royke Donders voor de buis zitten en naar All You Need Is Love kijken. Of ga ouderwets stappen met je dispuutsgenootjes, of bezoek desnoods met de meiden die vermaledijde Toppers.

Wenk 6:

Bezat jezelf op gezette tijden. Drink door de weeks geen alcohol, dat is fnuikend, maar laat je vrijdags gaan, het liefst rond vrijmibo-tijd. Hef dan in gedachten de glaasjes op de collega’s die nog wel deugen.

Wenk 7:

‘Het beste medicijn tegen burn-out is héél veel slapen,’ stelt de bekende burn-outtherapeut Sonja van Zweden. Ook overdag en tussen de middag. Even een powernapje op de stoel. Doet wonderen. Maar wel alle schermpjes uit.

Wenk 8:

Luister naar moeilijke muziek. Adele is okay, maar probeer Bach eens, diens cello-concerten of cantates. Klassieke muziek is net als neuken, hield een bekende muziekjournalist me eens voor: hoe vaker je ermee in aanraking komt, hoe aangenamer het wordt.

Wenk 9:

Seks is de remedie tegen alles, maar mocht dat nou juist het probleem zijn, lees dan het boek ‘Seks! Een Leven Lang Leren’ van seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan. In deze seksbijbel staat werkelijk alles wat je altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. 

Wenk 10:

Stel een paar regels op, hang ze boven je bed en als je het moeilijk hebt, lees je ze één voor één hardop voor:

‘Ik moet me niet aanstellen.

Geen medelijden met mezelf hebben.

Ik moet dankbaar zijn met wat ik wèl heb.

En een beetje verdringen van mijn problemen is helemaal niet erg.’

Nou ja, kijk maar. Beterschap!