Spring naar de content
bron: Justin Lane/EPA/ANP Foto

Rembrandts mooisten: de keuze van kenner Jan Six

Een gouden jaar voor kunsthandelaar Jan Six (40): hij onthulde in 2018 niet één maar twee Rembrandts. Bij het begin van Rembrandtjaar 2019 vragen we Six: welke (on)bekende werken van ’s lands grootste kunstschilder moeten we zeker gaan bekijken, en op welke details moeten we letten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annemijn van Langeveld

Susanna in bad, 1636

“Op dit schilderij zie je een voorbeeld van wat vandaag #MeToo zou heten. Susanna bedekt met haar ene hand haar kruis en met haar andere hand haar borsten. Als je goed kijkt, zie je rechtsboven in het schilderij een hoedje of een veertje, zelfs een gezicht. Susanna wordt bespied door ouderlingen, die haar willen verkrachten. Maar niet alleen deze twee ouderlingen kijken. Want Rembrandt heeft zoiets moois gedaan: kijk hoe Susanna jou aankijkt. Hij maakt van jou ook een ouderling. Jij bent Susanna ook aan het bespieden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Rembrandtjaar
Foto:

“Rembrandt speelde veel met dit effect, prachtig vind ik dat. Hij vroeg zich constant af: hoe kan ik iemand erbij betrekken? Hoe kan ik jouw ogen een connectie laten maken met het geschilderde? Als je goed kijkt, zie je nog de kousafdrukken op het been van Susanna. Dit was zoiets opwindends voor die tijd. Zo’n kousafdruk was veel sensueler dan een borst. Zoiets weergeven kón haast niet in de zeventiende eeuw”.

Dit schilderij is te zien in het Mauritshuis te Den Haag. Het complete stuk kunt u lezen via Blendle.

Onderwerpen