Spring naar de content
bron: ANP

The revolution will not be televised, maar terreur wel gelivestreamed

De eerst suggestie van Google als je het woord ‘moskee’ intypt is de zoekopdracht ‘moskee aanslag filmpje’. The revolution will not be televised, zei Gill Scott Heron ooit. Maar terreuraanslagen worden wel gelivestreamed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Ik zou een stuk willen schrijven over Christchurch. Over het kokende racistische gif waar de westerse wereld nu al bijna twintig jaar in ligt te marineren. En het lukt me niet. Want iedere keer als ik probeer op te schrijven wat ik denk dat er eigenlijk gezegd moet worden, voelt het alsof mijn toetsenbord witheet wordt en de Haatzaaiers Die Niet Genoemd Mogen Worden met consumptie in mijn oor beginnen te schreeuwen tot ik mezelf niet meer kan horen denken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het eindigt ermee dat ik zo voorzichtig word in mijn woordkeuze, zo omslachtig, dat ik al meer dan zes keer opnieuw ben begonnen aan deze column.

Ik zou willen schrijven over Utøya en Oslo. Over Charleston. Over Jo Cox. Over Finsbury Park. Over Charlottesville. Over de synagoge in Pittsburg. Ik zou het willen hebben over de varkenskoppen en doodsbedreigingen die hier bij moskeeën achtergelaten worden. Over het Marrokkaanse gezin dat door een gewelddadige menigte van honderden in hun huis aangevallen werden, en het ziekenhuis in werden geslagen terwijl hun belagers ‘Geertje Wilders’ riepen.

Ik zou willen vragen waarom we het zo moeilijk vinden om die aanval racistisch te noemen. Waarom de burgemeester van Urk het belangrijker vind om te onderzoeken of hij juridische stappen kan nemen tegen columniste Elfie Tromp omdat ze de racistische aanval racistisch noemt – dan om iets te doen aan de racistische aanval.

Het is zeventien jaar geleden dat de de toenmalige LPF-voorzitter Peter Langendam zei dat de kogel van links kwam, na de moord op Pim Fortuyn omdat hij een racist was genoemd. Inmiddels worden moslims en ‘links’ al evenveel jaar voor extremisten, fascisten, een ziekte, een virus, een tsunami en nog veel erger uitgemaakt. Het publieke debat wordt doordrenkt door haat en angst en ontmenselijking. Maar de mensen achter deze uitspraken in verband brengen met de terroristen die hun doctrines overpennen in hun manifesto’s en hun naam scanderen, dat is nog steeds ‘demonisering’.

De digitale knokploegen staan schuimbekkend klaar. Want wie kritiek heeft moet zijn bek houden en hun vrijheid van meningsuiting verdedigen. Bek houden. Vrijheid van meningsuiting. Begrepen?

Want wie kritiek heeft moet zijn bek houden en hun vrijheid van meningsuiting verdedigen. Bek houden.

Ik zou willen schrijven over redacties die de dag van de terreuraanslag ervoor kiezen om het nieuws te becommentariëren met deze demoniseerdreinende slachtofferschwalbe over het grondwettelijke recht om mensen te ontmenselijken zonder enige tegenspraak. Over andere redacties die op de dag van de terreuraanslag Geert Wilders uitnodigen om gezellig te babbelen over zijn ‘kopvoddentax’ en Minder Minder Minder.

Ik zou zo graag willen schrijven over de rol die de media spelen in de opkomst van extreemrechts. Maar dat kan helemaal niet, wat ik ben onderdeel van ‘de media’. Waar heb ik niet over geschreven terwijl ik dat wel had moeten doen? Waar zou ik zelf een grens moeten trekken? Wanneer was ik te laf om me uit te spreken? Wat is mijn eigen bijdrage?

Ik zou willen schrijven over verkiezingsdebatten, waarin de gematigde christelijke leider van Nederland uitspraken doet als: “Het grootste probleem is immigratie uit Afrika. Mensen dreigen naar Europa te komen, en daar moeten we wat aan doen.” En dat er niemand iets over zei. Ik zou u willen vragen u voor te stellen dat u een moslim was, en enkel nog Jesse Klaver en Lodewijk Asscher aan de linkerflank had om u te beschermen tegen Baudet, Wilders, Dijkoff, Buma en de rest – hoe gerust zou u zich dan voelen?

Ik krijg het allemaal niet uit mijn vingers vandaag, omdat ik me voel alsof ik eigenlijk alleen maar vol woedende frustratie tegen de wind in sta te schreeuwen. Omdat deze terrorist niet in een vacuüm is ontstaan, maar zijn gewelddadige gedachtegoed in heel de westerse wereld volledig genormaliseerd is. En er al jaren door iedere minderheid onder de zon gewaarschuwd wordt dat extreemrechtse mensen online keihard aan het radicaliseren zijn. En dat het ons kennelijk niet opvalt, omdat de politiek en het maatschappelijke debat net zo hard meeradicaliseren.

Onderwerpen