Spring naar de content
bron: ANP

Hoe heftiger Baudet wordt uitgescholden, hoe groter zijn succes

De afgelopen dagen heb ik regelmatig gedacht aan Duits Socialisme, het laatste boek van de socioloog J.A.A. van Doorn (1925-2008), dat hij publiceerde kort voor zijn dood. Ik ben geen kritiekloze bewonderaar van Van Doorn, want hij had ook zo zijn rare kanten, maar deze kijk op de Duitse geschiedenis is bewonderenswaardig. Een van de kernpunten is de gedachte dat de sociaaldemocraten voortdurend een verkeerde analyse maakten van het nationaalsocialisme en daardoor zelf medeschuldig werden aan de ondergang van de Weimarrepubliek en aan de opkomst van Hitler. De visie van Van Doorn is heftig bekritiseerd en in een aantal opzichten terecht. Maar het idee dat je door eigen onvermogen kunt meewerken aan het succes van je tegenstanders, wordt in Van Doorns boek op overtuigende wijze aangetoond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Max Pam

Is er iets soortgelijks aan de gang bij de onstuitbare opkomst van Thierry Baudet? Hoe heftiger hij wordt bekritiseerd en uitgescholden, hoe meer hij wordt gelinkt aan nazisme, fascisme, racisme, misogynie en aan alles wat de linkse kerk tegenstaat, hoe groter zijn succes.

De twee meest serieuze kranten van Nederland, de Volkskrant en NRC Handelsblad, hebben geen goed woord voor Baudet over. Afgelopen vrijdag had mijn eigen Volkskrant van zijn gewone krant zelfs een soort anti-Baudet-special gemaakt. Clown, schreef Sander Donkers op de voorpagina, waar hij normaal schrijft over een weggewaaide vuilniszak. Vrijwel op alle pagina’s stond iets negatiefs of verontrustends over Baudet. Zelfs Aaf, die normaal gesproken over haar kindertjes pruttelt of over de stralende ster van Gerard Joling, deed een duit in het zakje: “Ik vind Thierry Baudet verschrikkelijk”.  Voor Asha ten Broeke was het helemaal duidelijk: Thierry Baudet is gewoon een fascist.

Was mijn krant voor even het schoolkrantje van het Montessori Lyceum geworden? Welk een wolk van hysterie was over de jongelui neergedaald? Ik had zelfs moeite met mijn generatiegenoot Marc Chavannes in NRC Handelsblad, wiens stukken ik zeer waardeer, maar die nu met zijn conclusie – “je krijgt bijna heimwee naar Wilders” – ook al de indruk wekte dat Baudets wereld hoofdzakelijk bestaat uit doemdenken en dat wij door diens ondergangspathos ook inderdaad met z’n allen naar de ratsmodee gaan.

Kop op, mensen, lees dat boek van Van Doorn eens en vraag je dan af of de voorwaarden die er nodig zijn om een Mussolini of een Hitler te scheppen ook werkelijk aanwezig zijn in het huidige Nederland. Of in Europa.

Er wordt druk gewezen op overeenkomsten tussen Fortuyn en Baudet. Ook Fortuyn is als fascist weggezet. Het is Thom de Graaf (D66) eindeloos nagedragen dat hij Fortuyn demoniseerde door naar het lot van Anne Frank te verwijzen. Fortuyn werd vermoord. Kan ook Baudet dat lot te wachten staan? Om te zien hoe ver het gaat, raadpleegde ik Twitter, en verdwaalde al snel in het gekrioel van nepnieuws en anonieme identiteiten. Tik je in “Thierry Baudet nazi”, dan kom je van alles tegen:

“Gewoon omdat ‘Thierry Baudet een borealisch politicus’ toevallig een anagram is van “I obey A. Hitler! “.

“De partij van een #nazi wordt de grootste in de Eerste Kamer. Een zwarte dag in de NLse geschiedenis.”

“Volkert, waar ben je?”.

“Als je Thierry Baudet vergelijkt met de nazibeweging, zeg je eigenlijk: het viel wel mee met de nazis.”

“Opmerkelijk in NRCNext vandaag. Thierry Baudet wordt vergeleken met Oswald Spengler. Paar pagina’s verder wordt uitgelegd dat Spengler de grondlegger van het nazi gedachtegoed was.”

“De NSDAP was inderdaad de schaapskleding voor hetzelfde gedachtegoed als van Baudet gebruikt echter rechtse schaapskleding. De term ‘boreaal’ is een subtiele verwijzing naar het ‘duizendjarige rijk’ van nazi-Duitsland. Tja, het is niet anders.”

“Massa-immigratie is een fabel. Bovendien wil het gros dat hier tijdelijk verblijft, niet in dit k*tland blijven. “Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtegoed.”

“Je kunt van alles van van Baudet zeggen, een originele denker is hij zeker niet. Zijn politieke ideeën gaan, via de Alt-Right, terug op massamoordenaar Anders Breivik en de klassieke naziideologie.”

“De slachtoffers van de Nazi’s draaien zich om in hun graf.”

“Ik wil u wel een rondleiding geven door een dorp waar de voorouders van uw achterban in een mum van tijd alle Joodse dorpsgenoten uitleverden aan de nazi’s. Wat rest is een Joodse begraafplaats van de voorouders van die groep. Die regelmatig vernield wordt door raad u eens wie? Baudet”.

Enzovoort, enzovoort.

Zo zou ik pagina’s door kunnen gaan. Zelfs zo’n brave christen als Andries Knevel krijgt er op volle kracht van langs, omdat hij had opgeroepen om niet meteen alle andersdenkenden voor nazi uit te maken. Vechten tegen de bierkaai.

Maar het aantal tweets “Baudet fascist” nog veel en veel langer:

“Wie de denkbeelden van de vroegere Mussert nader bekijkt, komt snel tot de vaststelling dat ze in vrijwel niets te onderscheiden zijn van die van Thierry Baudet.”

“Thierry Baudet is een fascist, maar lang niet al zijn kiezers en partijleden wensen dat te zien. Of het helpt dat te benoemen weet ik niet, maar ik ga het feit niet verdoezelen.”

Enzovoort, enzovoort. Ik stop ermee. Een paar jaar geleden ben ik opgehouden met twitteren en ik begrijp ineens weer waarom. Wat bezielt al die mensen met hun scheldpartijen? Wat hopen ze ermee te bereiken? Dat ons nu ineens de schellen van de ogen vallen? Dat ze wereld voor een groot onheil waarschuwen? Dat ze alles ten goede kunnen keren?

Vreugdevol stemt dit niet. Als je al die pseudohistorische verwijzingen naar de jaren dertig leest – die overigens vrijwel niemand van ons nog heeft meegemaakt – vraag je je wel af of dit nog goed kan aflopen. Want voor je het weet denkt iemand: ja, maar als wij Hitler op tijd onschadelijk hadden gemaakt, was de geschiedenis heel anders verlopen. Hoeveel tirannenmoordenaars zouden zich geroepen hebben gevoeld, als er een tijdmachine had bestaan?

Dit bestaat niet, maar niettemin ben ik blij dat ik niet in Baudets schoenen sta. Vorig jaar was hij nog zonder beveiliging op het Boekenbal. Ik ben benieuwd of de grote winnaar van de Provinciale verkiezingen dat dit jaar weer kan doen.

Onderwerpen