Spring naar de content
bron: ANP

Is het tijd voor een nieuwe schoolstrijd?

De discussie laaide weer op na berichten dat het islamitische Cornelius Haga Lyceum salafistisch gedachtegoed zou verspreiden. Wordt het na ruim honderd jaar geen tijd dat de Nederlandse staat ophoudt met het financieren van het bijzonder onderwijs? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

Schrijver/journalist Erdal Balci (50) groeide op in Ardahan, een stad in een van de armste delen van Turkije, vlak bij de grens met Georgië en Armenië. Een gebied waar weinig kranten circuleerden en waar mensen weinig toegang hadden tot kennis. “Maar dankzij de school die ik bezocht, kon ik me toch ontwikkelen tot een autonoom denkend mens,” vertelt hij.

Het was een seculiere school; de leerlingen kregen geen Koran-onderwijs. “En dat heeft bij mij een sterke basis gelegd,” zegt Balci. “Op mijn tiende was ik er al van overtuigd dat de teksten in de Koran en andere zogenaamd heilige boeken niet meer waren dan een aaneenschakeling van sprookjes. En dat ik zelf ook nog eens betere sprookjes kon verzinnen. Die school heeft ervoor gezorgd dat ik iemand werd die zelf bepaalde wat hij geloofde.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap