Spring naar de content
bron: Hollandse Hoogte

Thierry Aartsen bij het bloemencorso: lang leve de volkscultuur

Het in september aangetreden VVD-Kamerlid en cultuurwoordvoerder Thierry Aartsen (29) is een warm pleitbezorger van folklore. Want waarom krijgt het Concertgebouworkest miljoenen subsidie en het bloemencorso niets? ‘Juist als je er niet voor hebt doorgeleerd, heb je als Kamerlid een verfrissende blik.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer
Aartsen is de enige cultuurwoordvoerder van de VVD-fractie, 33 leden sterk - Foto: Hollandse Hoogte

In het eerste halfjaar van zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer diende Thierry Aartsen (29) moties in omtrent de sanering van asbestdaken, over de toetsing van NPO-programma’s op ‘publieke waarden’ en, in november, zijn bekendste motie tot dusver, over de ondersteuning van volkscultuur en immaterieel erfgoed (‘zoals verenigingen, schutterijen en gildes’). De minister zegde één miljoen euro toe.

Die volkscultuur gaat Aartsen aan het hart. Zijn pleidooi hiervoor vormt de kern van zijn Kamerlidmaatschap tot nog toe, bijkans de reden voor zijn komst naar Den Haag vanuit zijn geliefde Breda – waar hij woont en waar de Brabantse nachten lang zijn. “Er gaat zeven miljoen euro subsidie naar het Concertgebouworkest en nul naar het bloemencorso,” zei hij in een geruchtmakend interview met de Volkskrant. “Dat vind ik raar.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap