Spring naar de content

Freek de Jonge: ‘Normaal zing ik mijn ringtone mee’

Later deze maand gaat Freek in première, een documentaire over Freek de Jonge. We belden de cabaretier om te vragen of hij nog een beetje met zijn tijd mee komt. “Ik hoorde wel een telefoon zoemen, maar had geen idee dat hij in mijn broekzak zat.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva de Koeijer

Wat is uw laatst verstuurde WhatsApp?
“Ik gebruik geen WhatsApp.”

Oh. Waarom niet?
“Wat kun je eigenlijk met WhatsApp? Gratis bellen of zo toch?”

En berichtjes versturen.
“Ik ben niet zo van het berichtjes versturen.”

Dus u zit ook niet in groepschats?
“Nee, nee..”

Ook geen sms’jes?
“Nee.”

Instagram?
“Instagram? Doe ik niet. Zou ik wel kunnen doen, omdat ik regelmatig plaatjes deel. Maar nee, daar heb ik het allemaal veel te druk voor. Mijn Facebook houdt iemand anders bij. Ik deel af en toe wel eens iets op Twitter. Af en toe heb ik daar weleens een storm te verdragen van allerlei mensen die mij adviseren te stoppen of adviseren dood te gaan. Maar ja, dat zijn allemaal dingen die in het lot besloten liggen. Daar gaat Twitter gelukkig niet over.”

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Heeft u wel eens iemand geblokkeerd of ontvolgd op Twitter?
“Ik blokkeer of ontvolg niet. Waarom zou ik? Ik zoek die narigheid gewoon niet op, dus dan doet het me ook niet zo veel.”

Wie is uw favoriete Twitteraar?
“Heb ik niet.”

Wat is uw laatst gedeelde afbeelding?
“Ik heb net een tweetje verstuurd in verband met het verbod op No Surrender, waarin ik suggereer dat we de gehele motorfiets maar gewoon moeten afschaffen.”

Want u hebt überhaupt een hekel aan motoren?
“Ja, verschrikkelijk. Vooral door het geluid. Die mensen hebben er gewoon plezier in om mij met hun geluid te tergen. Ik zie er de lol niet van in. Maar dat zal ook wel iets met de leeftijd te maken hebben.”

Wat is uw ringtone?
“De standaard ringtone van mijn telefoon. Toen je me net belde hoorde ik iets in mijn buurt zoemen, dus stond het geluid blijkbaar uit. Als ik mijn ringtone hoor zing ik mee, maar zo uit mijn hoofd zou ik niet weten hoe hij gaat.”

En als u uw ringtone zou veranderen, naar welk liedje dan?
“Leven na de dood.”

Wat hoopt u dat het internet gauw over u vergeet?
“Mijn website wordt vernieuwd, dus ik ben eigenlijk meer bezig met hoe ik herinnerd wil worden, dan hoe ik vergeten wil worden. Er zijn online natuurlijk dingen te vinden die een negatief effect op mijn imago hebben, maar dat is nou eenmaal deze tijd. Alles is zichtbaar en alles wordt gedeeld. Het hoort erbij. Ik heb het wel gedaan, dus ik heb maar geaccepteerd dat het zo is.”