Spring naar de content

Dimsummen volgens Halvemaan

Hoofdredacteur en schrijvende kok Tom Kellerhuis is begonnen aan een derde leven: dat van culinair recensent. Elke dinsdag bespreekt hij in  ‘Over de tong’ een fancy restaurant met een lunchkaart, waar hij zich hoopt thuis te voelen, in het culinaire mekka van Nederland, en soms daar buiten. Vandaag: restaurant Hoi Tin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Als ik zin heb in verfijnd comfortfood dan ga ik meestal naar de Chinees. Een aantal van die zaken in de hoofdstad hebben twee dingen gemeen: ze zien er van binnen onooglijk uit maar je kunt er geweldig dimsummen. Kleine gestoomde, gebakken en gefrituurde hapjes die gemaakt worden van deegvelletjes of witbrood die gevuld zijn met een farce van groente, vlees, vis, schaaldieren en rijst. Ze worden warm of koud geserveerd, zoet en hartig. Het aantal smaakcombinaties is oneindig. Ze worden in de Zuid-Chinese keuken al duizenden jaren in honderden variaties bereid, en omdat ze klein zijn is het zaak om er zoveel mogelijk van te bestellen. Eigenlijk zijn het een soort amuses, wat wij ‘tongstrelers’ noemen, en de Chinezen ‘hartrakers’ in de letterlijke betekenis van het woord. Het is een hele kunst om ze zelf te maken, zeker in het tempo waarin gespecialiseerde koks dat kunnen. 

D6: runderpens in zwarte bonensaus

De gerechtjes worden à la minute letterlijk klaargestoomd, gebakken of gefrituurd en komen wanneer ze gereed zijn meteen ter tafel.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap