Spring naar de content
bron: Shutterstock

Suiker, de veelzijdige kankerverwekker

Het consumeren van suiker zou volgens toxicologen veilig zijn. Maar ze houden geen rekening met de indirecte effecten ervan. Doe je dat wel, dan blijkt de kans op kanker bij een hoge suikerconsumptie sterk toe te nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: William Cortvriendt

Ik val maar meteen met de deur in huis. Suiker – dat we van nature allemaal lekker vinden, dat fabrikanten in bijna al hun industrieel bereide voeding en drank stoppen en dat we bovendien zelf in ruime mate toevoegen aan onze voeding en drank, zoals koffie en thee – is uitermate kankerverwekkend. Zodanig zelfs dat een blikje frisdrank of een glas vruchtensap aan je kind geven waarschijnlijk even kankerverwekkend is als je kind een sigaret laten opsteken. Met de consumptie van slechts honderd milliliter fris- of vruchtendrank per dag verhoog je volgens recent gepubliceerd onderzoek het risico op kanker met maar liefst achttien procent. En dat terwijl toxicologen in hun standaardtesten zien dat suiker een veilig onderdeel van onze voeding is en niet als kankerverwekkend kan worden bestempeld. Hoe zit dat?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap