Spring naar de content
bron: Stephan Vanfleteren

Ronald Giphart: ‘Door mijn boeken zijn meer mensen gaan lezen’

De nieuwe roman van Ronald Giphart heet Alle tijd. We spraken de schrijver in het café van de Utrechtse bioscoop Springhaver.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Robbert van Rijswijk

Zeg, waar gaat uw nieuwe roman eigenlijk over?
“Mijn roman gaat over vriendschap, over zes jongens, zes vrienden die al sinds de jaren tachtig bij elkaar zijn. Hun vriendschap komt onder druk te staan doordat ze het bedrijf moeten verkopen dat zij vijfentwintig jaar geleden hebben opgericht. Met de verkoop komt er een natuurlijk einde aan het vervanghuwelijk dat hun samenbond. De roman volgt hen dertig jaar lang, dertig jaren van grote liefdes, kinderen, geluk, verdriet en dood. Thema’s die ik zo vreugdevol en geanimeerd mogelijk heb geprobeerd te beschouwen, ook als één van de vrienden overlijdt.”

Ronald Giphart

Wat is de slechtste zin uit Alle tijd?
“Man, ik heb de drukproeven drie keer doorworsteld! Slechte zinnen staan er niet meer in. Bovendien, literatuur is niet: mooie zinnetjes schrijven. Wij romanschrijvers zijn bezig met iets groter dan af en toe eens een zin schrijven die lekker bekt. Een kinderachtige vraag, vind ik het, een soort zinnenfetisjisme. Ook dat geilen op eerste zinnen, daar kan ik helemaal niet tegen. Een eerste zin is gewoon een haak om een lezer je verhaal binnen te krijgen, die moet wel een beetje stevig zijn, maar om daar nou een mooie-eerstezinnenwedstrijd van te maken, zoals die lawaaimakers van Tzum doen… fuck toch op.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap