Spring naar de content
bron: ANP/Piroschka van de Wouw

DWDD-wetenschapper Robbert Dijkgraaf onthult het geheim van de smid

Theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf krijgt maandag de Irispenning: de gloednieuwe prijs voor excellente wetenschapscommunicatie. In een skypesessie met HP/De Tijd doet Dijkgraaf uit de doeken hoe dat moet, praten over wetenschap. Daarnaast legt hij in één ademteug de snaartheorie uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tristan Theirlynck

Robbert Dijkgraaf zit in Princeton, waar hij vanuit het oud-kantoor van atoombom-uitvinder Robert Oppenheimer leiding geeft aan het Institute for Advanced Study. Een instituut dat de thuisbasis van onder andere Albert Einstein was. Hij skypet ons – met de magistrale Princeton-internetverbinding – klokslag 17.30.

Het wemelt van de prestigieuze wetenschapsprijzen, waarom is het belangrijk dat er nóg een is voor de communicatie van diezelfde wetenschap?        
"Ik vind dat de wetenschap heel goed is in het bedenken van nieuwe dingen, maar het uitdragen van die wetenschap, dat doen we er altijd een beetje bij. Het is liefdewerk voor veel mensen. Ik vind het prachtig om die Irispenning te krijgen, maar ik vind het nog veel belangrijker dat wij als maatschappij het uitdragen van kennis niet meer als een soort secundair effect gaan zien.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap