Spring naar de content
bron: privéarchief jan cremer

Barbaar op Ibiza: Jan Cremers vormende reis

Barbaar op Ibiza is, in tegenstelling tot de titel doet vermoeden, geen onbehouwen verslag van een jeugdige schilderstrip vol seks, drugs en rock-’n-roll, maar juist een rijk geïllustreerd boekwerk met nooit eerder vertoond fotomateriaal uit de privécollectie van Jan Cremer over de vormende en avontuurlijke jaren van de schilder en schrijver, in opmaat naar Ik Jan Cremer. Hoewel hij totaal berooid en geheel bij toeval in 1960 op het eiland van Melk en Honing arriveerde, werd hier het manuscript van zijn onverbiddelijke bestseller voltooid. Een selectie van de markantste foto’s uit Cremers nieuwste boek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Cremer
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is dt728x90f.jpg

Als de wegenwachter op 27 maart 1961 wat behulpzamer en sneller was geweest, dan was ik waarschijnlijk nooit op Ibiza terechtgekomen. Mijn maat en ik hadden gemonsterd op de Willem Ruys en waren op de monsterrol geplaatst voor een reis van zes tot acht maanden richting Indië en Australië. Met een tussenplaatsing in Port Said. Mijn maat in de keuken of de wasserij, ik aan dek. De dag van de afvaart vertrokken wij in alle vroegte vanuit Amsterdam richting Rotterdam, maar ergens in de buurt van Delft vloog de ketting van mijn Harley-Davidson af. Het lukte mij niet om de panne te verhelpen, dus wachtten wij op de Wegenwacht. 

Daar kwam de gele motor al aangereden met de wegenwachter, die plichtsgetrouw salueerde. De monteur kon de motor met een eenvoudige reparatie weer aan de praat krijgen, maar wij waren geen lid van de ANWB. Tergend langzaam schreef hij de formulieren uit, keek mijn rijbewijs uitvoerig na en slenterde moeizaam steeds weer terug naar zijn zijspan om andere formulieren te halen. Schrijven bleek niet zijn sterkste kant en ook de reparatie uitvoeren duurde langer dan gepland. Tot overmaat van ramp hield hij ook nog andere wegenwachters die langs scheurden aan om een praatje te maken. Hem tot spoed manen vertraagde de voortgang, met hem de strot dichtknijpen bereikte je alleen maar het negatieve. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap